NN mot TVNorge
***
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder et program publisert på TVNorge i serien «Åndenes Makt». Det innklagede programmet omhandler uforklarlige fenomener på en gård på Østlandet. Familien som bor på gården har følt seg plaget av det som omtales som «ubudne gjester». En klarsynt fornemmer energiene til en mann og to kvinner, og programmet viser hvordan den klarsyntes beskrivelser stemmer med tre avdøde: tidligere gårdeier, samt hans første og andre kone. Alle tre er identifisert med navn og bilde.
Klageren er den nærmeste familien til to av de omtalte avdøde. Klagerne reagerer sterkt på at slektningene framstilles som «plagsomme spøkelser» og at TVNorge har identifisert de omtale «spøkelsene» med navn og bilde, uten at klager var informert eller hadde gitt samtykke. Etter klagerens mening rammer også omtalen avdødes ettermæle. Det opplyses at slektningene var aktivt kristne, og klager anser det ikke som fordelaktige å bli beskrevet som en «ånd», «fenomen» eller «spøkelse» som «går igjen», noe klager mener betyr at man ikke har fått fred etter sin død.
TVNorge innrømmer at klagerne burde vært kontaktet. Kanalen opplyser at normal praksis er å klarere med direkte etterkommere til avdøde personer som fremkommer i programmet.. Likevel kan ikke kanalen se at dette er brudd på god pressekikk. Dette fordi TVNorge handlet i god tro om at alle berørte var informert, og ante ikke at det var en splittelse i slekten. Videre anføres det at ordet spøkelse aldri blir benyttet i programmet, og at heller ingen av de tre avdøde er fremstilt på noen negativ måte.
Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis påpeke at mediene er i sin fulle rett til også å omtale åndelige eller uforklarlige fenomener. Slik utvalget forstår det, er heller ikke klager uenig i det. Den aktuelle presseetiske vurderingen gjelder prinsippet om hvorvidt nære etterkommere av omtalte avdøde personer skal informeres.
I det påklagede tilfellet, må medieomtale av avdøde vurderes i lys av omtalens karakter og graden av nærhet mellom avdøde og nålevende. Etter utvalgets mening er det ingen tvil om at programmet skaper et inntrykk av at de omtalte døde personene er spøkelser som går igjen på gården. Videre mener utvalget at å bli omtalt som et spøkelse etter sin død, uavhengig om man for øvrig er beskrevet i positive ordelag, kan oppfattes svært belastende for pårørende. Utvalget vil også peke på hensynet til avdødes ettermæle, og har tidligere uttalt at også døde personer har et presseetisk vern. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende», og til punkt 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»
Utvalget registrerer at TVNorge har rutiner for å klarere med direkte etterkommere til avdøde personer som fremkommer i programmet, og det anføres fra kanalens side at man her handlet i god tro, og antok at alle berørte var varslet. Utvalget vil imidlertid understreke medienes selvstendige ansvar for å overholde de presseetiske normene. Dette ansvaret kan ikke delegeres til kilder eller andre involverte.
I lys av de historiske fakta som fremkommer i det påklagede programmet, mener utvalget at TVNorge burde forstått at det kunne være andre nålevende som sto to av de avdøde nær. Etter utvalgets mening burde kanalen foretatt egne undersøkelser for å forsikre seg om at også disse personene var informert om programmet og programmets karakter.
Utvalget mener at nære pårørende skulle vært informert når man identifiserer, omtaler eller publiserer bilder av avdøde på en slik måte som det ble gjort i det påklagede programmet.
Utvalget minner også om at presseetikken gjelder hele den journalistiske prosessen, fra innsamling til presentasjon.
TVNorge har brutt god pressekikk.
FOR FREMFØRING I RELEVANT SENDETID:
«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener TVNorge brøt god presseskikk i et program i serien «Åndenes Makt». I programmet skapes det inntrykk av at tre avdøde personer går igjen på den omtalte gården. De avdøde er identifisert med navn og bilde. Slik utvalget ser det, skulle TVNorge ha forsikret seg om at nære pårørende var informert om programmet. Utvalget minner også om at presseetikken gjelder hele den journalistiske prosessen, fra innsamling til presentasjon.»
Oslo, 19. juni 2012
Line Noer Borrevik,
Kirsti Nielsen, Martin Riber Sparre, Håkon Borud
Henrik Syse, Camilla Serck-Hanssen, Reidun Førde