NN mot Bergens Tidende

PFU-sak 299/11


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en nettartikkel om Facebook-grupper der det er mulig å legge inn bilder av seg selv og/eller sine venninner. Artikkelen oppgir navn på gruppene og viser bilder fra facebooksidene, men der enkeltbildene på siden er sladdet.

Klageren er søsteren til en av jentene som har sitt bilde på facebooksiden. Søsteren har samtykket til klagen. Hun reagerer på at artikkelen oppgir navnet på gruppene, fordi det gjør det enkelt å finne frem til de usladdede bildene og dermed også navn på jentene. Hun viser til at ingen av jentene ble kontaktet før artikkelen ble publisert.

Bergens Tidende avviser klagen og mener at det er riktig å omtale fenomener som slike bildeserier. Avisen mener det er vist tilstrekkelig omtanke, og at ekstrabelastningen av å være omtalt på denne indirekte måten i avisen, er begrenset.

Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis påpeke at en stor del av Norges befolkning i dag er daglige brukere av nettsamfunnet Facebook, og brukerne må være klar over at informasjonen som publiseres der, kan komme offentligheten i hende. Facebook er i den forstand et massemedium som det i utgangspunktet må kunne siteres fra. Samtidig vil utvalget understreke at en forutgående publisering eksempelvis på nettstedet Facebook, ikke fritar redaksjonen for det fulle ansvar for egen publisering. Det betyr at det som publiseres i mediene – uansett hvor stoffet kommer fra – skal være i tråd med de pressetiske normene.

Utvalget mener at Bergens Tidende med den påklagede artikkel setter søkelys på et viktig tema. Å dekke slike fenomener er helt i tråd med de oppgaver pressen skal ha i samfunnet. Utvalget viser spesielt til punkt 1.5: «Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep […]» Slik utvalget ser det, er den presseetiske problemstillingen hvorvidt Bergens Tidende, ved å publisere eksakte gruppenavn og sladdede bilder, kom i skade for å øke belastningen for barna.

I Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 heter det blant annet: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.» I det påklagede tilfellet er barn ikke direkte identifisert. Avisens bruk av titlene på Facebook-gruppene gjør det likevel svært enkelt å identifisere svært unge barn. Utvalget mener avisen burde tatt mer hensyn til de konsekvensene det kan ha for barn å bli fremstilt på denne måten, særlig med tanke på at flere av barna i utgangspunktet åpenbart ikke har hatt noe ønske om å få sitt bilde publisert på Facebook. Utvalget mener det vil det være fullt mulig å omtale fenomenet uten å navngi gruppene. På denne måten ville identifiseringen ikke vært så lett tilgjengelig. Det er utvalgets oppfatning at det i den påklagede artikkel ikke er tatt de nødvendige hensyn til de konsekvenser en slik omtale kan få.

Bergens Tidende har brutt god presseskikk.

Oslo, 27. mars 2012

Line Noer Borrevik,
Håkon Borud, Hege Holm,
Stig Inge Bjørnebye, Georg Apenes, Camilla Serck-Hanssen

Sak nr. 299/11