NN mot Se og Hør

PFU-sak 140/11


SAMMENDRAG:
***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en reportasje i Se og Hør med utgangspunkt i at en programleder skulle i gang med en ny runde i en programserie på TV. Klager er programlederens fraseparerte ektemann. Han mener Se og Hør har opptrådt i strid med god presseskikk ved å ha eksponert deres felles barn uten å innhente hans samtykke. Han viser til at det eksisterer en konflikt mellom ham og hans tidligere ektefelle, og at eksponeringen av barna rammer dem på en uakseptabel måte.

Se og Hør ser at klager burde vært informert, men avviser å ha opptrådt i strid med normer for god presseskikk. Det anføres at den påklagede reportasjen kun har et positivt innhold og at konflikten det vises til var ukjent for redaksjonen, utover at man visste at ekteparet hadde flyttet fra hverandre.

Pressens Faglige Utvalg vil understreke viktigheten av å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtale av barn kan få for barnet. Dette gjelder uansett om de foresatte har gitt sitt samtykke eller ikke. Det vises her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, der dette er beskrevet.

Det ikke et absolutt presseetisk krav at begge foreldre/foresatte skal gi samtykke. Derimot påhviler det redaksjonen å innhente begges samtykke når medieomtalen kan oppleves belastende for barnet og bare en av foreldrene har den daglige omsorg.

Utvalget registrerer Se og Hørs anførsel om at man ikke var kjent med noen konflikt utover at foreldrene hadde separat bopel, og konstaterer at den påklagede artikkelen ikke har et innhold, verken i tekst eller bilder, som kan sies å være i strid med de presseetiske normene. Utvalget mener imidlertid at Se og Hør med fordel kunne ha kontaktet barnas far forut for publisering, gitt barnas alder og den omtalte familiesituasjonen.

Etter en samlet vurdering finner utvalget at Se og Hør ikke har brutt god presseskikk.

Oslo, 30. august 2011
Hilde Haugsgjerd,
Martin Rieber Sparre, Hege Holm,
Georg Apenes, Camilla Serck-Hansen, Henrik Syse