Adv. Rune Tysse p.v.a. Hammer MC/klienter mot NRK

PFU-sak 040/11


SAMMENDRAG:

NRK (Brennpunkt) publiserte tirsdag 1. februar 2011 (oppdatert 2. februar 2011) på sine nettsider en artikkel med tittelen «Hells Angels fester grepet om Norge» og ingressen:

«Fra Alta i nord til Mandal i sør har det i de siste månedene dukket opp formelt tilknyttede støtteklubber til Hells Angels etter mønster fra Danmark. Se oversikten her.»

I brødteksten het det:

«I løpet av kort tid har Hells Angels etablert […] seg på 27 nye tettsteder og byer i Norge gjennom å overtale venneklubber til å bli formelt knyttet til det kriminelt belastede Hells Angels-nettverket.»

«Til nå har 27 såkalte 1-prosent-klubber over hele landet sagt ja til Hells Angels på forespørselen om å bli formelt tilknyttet Hells Angels som støtteklubb. Medlemmene i disse klubbene vil da få rett til å bære et ruterformet merke med teksten ”Support Club 81” på sine egne klubbvester.»

Avslutningsvis i artikkelen ble det listet opp klubber som skal ha akseptert Hells Angels’ forespørsel, dette ifølge «en intern oversikt som Brennpunkt har fått tilgang til». Her ble blant annet klubben Hammer i Florø nevnt.

Artikkelen var illustrert med flere bilder, deriblant et som viste merket med teksten «Support Club 81».

Torsdag 3. februar 2011 fulgte NRK (Sogn og Fjordane) opp opplysningene fra NRK Brennpunkt i en nettreportasje med tittelen «Hammer MC i søkjelyset som Hells Angels-supportklubb». I ingressen sto det:

«27 nye klubbar støttar Hells Angels. Ein av desse er Hammer MC i Florø. NRK drog til hovudkvarteret, for å snakke med medlemmane.»

Av brødteksten fremgår det imidlertid at NRK har problemer med å få noen i klubben i tale. Under mellomtittelen «Ingen i Hammer MC vil snakke» het det:

«Hovudkvarteret ligg på ein sideveg ved hovudvegen til Florø, og ser ut som eit fort med høge gjerder, overvakingskamera og fleire skilt der det står ”adgang forbode”. Vi står på utsida og prøver å få kontakt: – Hallo? Hallo? Er de nokon her? Ein mann dukkar opp inne på området. Han svarar høfleg, men bestemt. Han vil ikkje la seg intervju av media: – Dei vrir og vender på alt, seier han.»

Videre, under mellomtittelen «Fann skytevåpen og narkotika», opplyser NRK:

«Hammer MC har vore i politiets søkjelys tidlegare: I 2003 gjennomførte politiet ein større razzia i klubblokala. Dei fann då narkotika, medikament, skytevåpen, og det dei mistenkte var smuglargods.»

I denne sammenheng gjenga NRK også en uttalelse fra han som den gang, i 2003, var talsmann for Hammer MC:

«– Saka er overdimensjonert. Politiet driv med stigmatisering, og det er eit forsøk på [å] sverte oss og vår livsstil.»

Det ble dessuten opplyst at NRK igjen – dagen før publisering – hadde forsøkt å få kontakt med denne navngitte mannen, men uten hell. NRK hadde også kontaktet en annen navngitt mann som skal ha uttalt seg på klubbens vegne tidligere. Sistnevnte skal ikke ha latt seg intervjue, men ifølge NRK avvist «påstanden om at dei no vil bli støttemedlem for Hells Angels» som «vissvass».

Også stasjonssjefen ved Flora politistasjon ble intervjuet om påstandene fra NRK Brennpunkt. Heller ikke han ønsket å si særlig mye. En professor ved Politihøgskolen uttalte seg imidlertid under mellomtittelen «Professor: – Dei driv med omfattande kriminalitet»:

«– Støtteklubbar for kriminelle motorsykkelklubbar som Hells Angels driv med omfattande kriminell aktivitet, seier Bjørgo. Han veit at det er utbreidd kriminalitet blant dei såkalla ”hangaround”-klubbane. – Det har vi sett veldig mykje av tidlegare. Dei får oppdrag med å gjennomføre kriminelle handlingar på vegner av dei sentrale medlemmane i Hells Angels[.] (…) Grunnen til at mindre MC-klubbar blir støtteklubbar for til dømes Hells Angels, er at dei får dominans i den kriminelle marknaden, ifølgje professoren. Han fortel også at det handlar om makt.»

Samme dag publiserte NRK (Sogn og Fjordane) ytterligere en nettartikkel om Hammer MC under tittelen «Her er beviset på at Hammer MC støttar Hells Angels». Både oppslagsbildet i artikkelen og et litt mindre bilde viste en mann kledd i en vest med merket «Support Club 81», der ansiktet til mannen ikke var synlig grunnet sladding. I artikkelens ingress sto det:

«Dette biletet viser eit Hammer MC-medlem som har 81-merket som knyttar han til den kriminelle motorsykkelklubben Hells Angels.»

Under mellomtittelen «Vil ikkje snakke med NRK» het det:

«Medlemmer som NRK har snakka med i Hammer MC nektar for at dei støttar Hells Angels. Men bilete som NRK har fått tilgang til syner at medlemmer i Florø-klubben har ”Support Club 81”-merket på brystet, noko som knyttar dei til det kriminelle miljøet.»

Om selve merket, forklarte NRK:

«Det er berre medlemmer i klubbar som formelt er tilknytta Hells Angels som får bære eit ruterforma merke med teksten ”Support Club 81” på vestane sine. 81 betyr Hells Angels fordi den åttande bokstaven i alfabetet er ”h” og den første bokstaven er ”a”. Det betyr dermed HA (Hells Angels).»

Også i denne artikkelen ble det fortalt at Hammer MC tidligere, i 2003, har vært i politiets søkelys. Under mellomtittelen «Medlemmer er straffedømde» opplyste NRK dessuten:

«NRK veit at medlemmer i Hammer MC er straffedømde for mellom anna narkotika – og valdskriminalitet.»

Tirsdag 8. februar 2011 fortsatte NRK (Sogn og Fjordane) dekningen av saken om at Hammer MC skal være en av Hells Angels’ støtteklubber, denne gang under tittelen «Han er løpegut for Hells Angels». Artikkelens hovedbilde var satt sammen av to ulike bilder av en mannsperson med 81-merket på vesten. Ansiktet var sladdet på begge bildene. I bildeteksten sto det:

«LØPEGUT: Det står ”prospect” på skinnvesten til Hammer MC-medlemmet. Neste steg er fullverdig medlem av Hells Angels-nettverket.»

I brødteksten ble det opplyst:

«Dei fire 1-prosentklubbane Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters er strengt organiserte, og ifølgje politiet har dei ein tradisjonell hierarkisk struktur.»

«Bileta som NRK har fått tak i, beviser at medlemmet i Hammer MC har tilknytning til Hells Angels. Han har ”prospect”- og ”Support Club 81”-merke på skinnves[t]en sin. Desse merka knyter han til det kriminelle miljøet.»

Videre ble de ulike «gradene» i klubbmiljøene forklart, blant annet het det:

«Eit ”prospect”-medlem er eit offisielt prøvemedlem for fullverdig medlemskap. (…) Eit ”prospect” er underlagt alle fullverdige medlemmer og må bevise at han har emne og vilje til å utføre pålagde oppåver eller møte klubbens forventningar. (…) Ifølgje politiet er det grunn til å tru at også ulovlege aktivitetar eller omstendigheitene kan styrkje kandidaturet frå ”hangaround” og ”prospect”, til fullverdig medlem. Oppdraga kan vere sal av narkotika, grove tjuveri osv.»

Av brødteksten fremgikk det også at NRK har forsøkt å få Hammer MC i tale:

«Tysdag prøvde vi på nytt å få tilsvar frå Hammer MC, men dei vil framleis ikkje snakke med NRK. Det sentrale medlemmet NRK snakka med, kritiserte NRK si dekning med harde ordelag i den korte telefonsamtalen.»

Artikkelen ble senere samme dag oppdatert med en rettelse, og i denne nye, redigerte versjonen var blant annet ingressen endret:

«”Prospect”-medlem opererer som løpegutar i MC-klubbane, og må jobbe hardt for å gjere seg fortente til fullverdig medlemskap.»

I brødteksten opplyste NRK dessuten om rettelsen:

«RETTING: Tidlegare i dag skreiv vi at Hammer MC-medlemmet på bileta har status som ”prospect”-medlem i Hells Angels, men dette stemmer ikkje. Klubben har nekta å gje kommentar eller opplysningar. Det viser seg at han er ”prospect”-medlem i Hammer MC, og ikkje i Hells Angels. ”Support Club 81”-merket knyttar han likevel til det kriminelt belasta MC-miljøet. NRK har avslørt at Hammer MC i Florø er offisiell støtteklubb for Hells Angels, som har eit av landets beste organiserte kriminelle nettverk.»

NRK sendte også torsdag 3. februar 2011 et radioinnslag om Hells Angels og Hammer MC som baserte seg på de samme opplysningane som fremkom i reportasjen med tittelen «Hammer MC i søkjelyset som Hells Angels-supporterklubb». Innslaget ble også publisert på NRKs nettsider samme dag: http://www.nrk.no/lyd/radiosak_om_hammer_mc_og_hells_angels/E8B258ABA2822BF9/

KLAGEN:

Klager er advokat på vegne av Hammer MC og tre personer som er direkte berørt av omtalen. Etter klagers mening har NRK brutt god presseskikk hovedsakelig av to grunner: gjennom bruk av private bilder, og ved å publisere uriktige opplysninger og beskyldninger.

Slik klager ser det, representerer bruken av private bilder (i enkelte av de påklagede artiklene) et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.3 (privatliv), punkt 4.7 (identifisering) og punkt 4.12 (bildebruk). Klager anfører: «Bildene er hentet fra en lukket profil på facebook, og må således være hentet gjennom bekjente av journalisten som har publisert dem. Bildene er også svært dårlig sladdet. Ansiktet til vedkommende på bildet er det eneste som er sladdet, og dette er svært begrenset. (…) Dette innebærer at personen er lett gjenkjennelig ut i fra detaljer på hans klær og omgivelsene ellers.» Klager opplyser også at avbildede har fått «mange tilbakemeldinger fra vedkommendes hjemkommune om at alle kjenner han igjen».

Videre mener klager at NRK har opptrådt presseetisk uakseptabelt ved å omtale «et tidligere forhold fra 2003 hvor Hammer MC var i politiets søkelys etter funn av skytevåpen og narkotika». Klager opplyser: «Saken ble henlagt av politiet og endte med at det ble utbetalt erstatning til Hammer MC. Dette er ikke nevnt i artikkelen og er således et brudd på pkt. 4.5[.]»

Slik klager ser det, innebærer mellomtittelen «Professor: – Dei driv med omfattande kriminalitet» en forhåndsdom. I tillegg mener klager at det ikke er dekning for denne mellomtittelen (VVP-punkt 4.4). Klager skriver: «Dette er stigmatisering av en fritidsklubb og en kobling mot det kriminelle miljø som er helt uten dekning eller kilder.»

Heller ikke tittelen «Han er løpegut for Hells Angels» finner klager dekning for. I tillegg påpeker klager at medlemmet som er avbildet under tittelen, ikke er prøvemedlem hos Hells Angels slik det påstås i artikkelteksten. Det bemerkes: «Han er ikke på noe måte medlem hos Hells Angels og det finnes dermed ikke noe neste steg for fullverdig medlemskap hos ”den kriminelt belasta klubben”. (…) Journalisten går igjen bevisst ut med ”tabloide” overskrifter for å skape oppmerksomhet. Samtidig forhåndsdømmer han medlemmer av en liten motorsykkelklubb som ikke har noe med det kriminelle miljøet i Norge å gjøre.»

Når det gjelder bruken av navn på klagerne, anføres det: «Ikke bare ødelegger artikkelen navn og rykte for deres fritidsinteresse, Hammer MC, men den ødelegger også for deres privatliv og identitet. Begge frykter at deres arbeidsliv skal bli ødelagt [av] de grove beskyldningene som følger av disse artiklene.»

Avslutningsvis påpeker klager at NRKs omtale også innebærer et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 (kildekritikk og kontroll av opplysninger). Etter klagers mening har NRK imidlertid ikke bare fremsatt «en rekke usanne opplysninger», men også koblet Hammer MC «opp i mot grov kriminalitet alene på bakgrunn av at et medlem er avbildet i en privat setting med et emblem på jakken».

TILSVARSRUNDEN:

NRK opplyser innledningsvis at Hammer MC i mars endret navnet til Hog Riders, og at dette er en motorsykkelklubb «som er opne om at dei støttar Hells Angels», og at klubben også er «i søkelyset fordi fleire av medlemmane er mistenkte og sikta i kriminelle saker». Slik NRK ser det, underbygger navneendringen påstanden i de påklagede artiklene «om at MC-klubben i Florø har tette band til eit kriminelt belasta miljø».

Om arbeidet med saken før publisering, opplyser NRK Sogn og Fjordane: «Før publiseringa av den første saka hadde vi kontakt med Brennpunkt-redaksjonen, politiet og andre kjelder. Redaksjonen i Brennpunkt har i lang tid jobba med å kartlegge Hells Angels sin posisjon i Norge. I tillegg søkte vi i stoffarkivet til NRK og lokalavisene. Vi brukte også tid på å finne ut kven som er medlemmer og sentrale personar i Hammer MC. Vi fekk kontakt med (…) talsmannen til Hammer MC, og reiste til Florø for å gjere intervju og ta bilete av klubblokala. Vår reporter oppsøkte klubblokala til Hammer MC i NRK-jakke og i NRK-bil. Han kom i kontakt med eit medlem som ikkje ville seie kven han var, men som sa ”Vi er ikkje interesserte i å snakke med media. De berre vrir og vender på alt.” Den ukjente personen fekk beskjed om å ta kontakt med redaksjonen dersom dei ville snakke om kva slags rolle dei har i høve til Hells Angels.»

NRK opplyser også at klubbens talsperson ikke svarte på telefon eller tekstmeldinger etter at NRK hadde vært på besøk, men at han var orientert om hva slags sak NRK hadde planer om å lage. Talsmannen skal også ha fått en tekstmelding om at redaksjonen kom til å publisere neste morgen. I tillegg opplyser NRK at redaksjonen forsøkte å få kontakt med en av de andre klagerne, men at heller ikke han svarte på henvendelsene. Generelt mener NRK at redaksjonen har vært nøye med å hente inn kommentarer i hver sak: «Vi har ringt både [navn på to av klagerne, sekr. anm.] med fleire før publiseringa av sakene, og fått klar og tydelig beskjed om at dei ikkje ville kommentere noko som helst.»

Med hensyn til bildebruken, forklarer NRK at redaksjonen mottok mange tips etter at første artikkel om saken var publisert på NRK Sogn og Fjordanes nettsider: «Eitt av tipsa var at vi kunne finne eit bilete på ein open Facebook-profil av eit medlem i klubben avbilda med 81-merket.» Slik NRK ser det, er bildet av offentlig interesse, og redaksjonen opplyser at både ordføreren og politiet i Florø har vist interesse for de omtalte sakene. NRK legger også til: «Vi veit at personen som er avbilda med 81-merket er medlem av Hammer MC. Interessant er biletet også fordi (…) talsmannen til Hammer MC, i saka 3. februar sa ”vissvass” om påstanden om at dei no vil bli støttemedlem for Hells Angels. Biletet frå Facebook er bevis på det motsette.» For øvrig opplyser redaksjonen at det var dens journalister som hentet ut bildet fra Facebook-profilen, og at bildet ble slettet og profilen lukket etter NRKs publisering.

Når det gjelder bruk av bilder fra Facebook, anfører NRK: «Vi er varsame med bruk av bilde henta frå Facebook utan samtykke. Derfor hadde vi også ei grundig vurdering på førehand, og vi står fast på at i denne konkrete saka er dette eit bilde av stor offentleg interesse, og derfor vart det også brukt i artikkelen. Dette er beviset på at Hammer MC er tilknytt kriminelt belasta Hells Angels.»

Hva gjelder omtalen av saken tilbake i 2003, kan NRK ikke se at denne bryter med Vær Varsom-plakatens punkt 4.5, og redaksjonen står fast på at «Hammer MC var i politiets søkjelys, og at det vart gjennomført ein razzia». NRK skriver også: «Vidare kan vi dokumentere at to sentrale personar i Hammer MC i Sak nr. 003-00309 M i Sunnfjord tingrett vart ”dømt for brot mot straffelova paragraf 229 første straffalternativ, jf paragraf 230 og 232, til ei straff av fengsel i ni månader”. Dei måtte også betale erstatning til det offentlege. Saka gjekk for retten 28. oktober 2003. (…) Vi meiner å ha god dekning for å seie at nokre av medlemmene i Hammer MC tidlegare har vore involverte i kriminelle forhold.» Etter NRKs mening kommer det også tydelig frem at professoren som uttaler seg, snakker om Hells Angels og støtteklubber generelt, ikke Hammer MC spesielt.

Med hensyn til rettelsen om ble gjort i en av artiklene, opplyser NRK at den ble foretatt etter to timer og gjelder en faktafeil «som ikkje endrar på fakta kring tilhøva mellom Hammer MC og Hells Angels».

Slik redaksjonen ser det, har den utført «grundig journalistikk» i det påklagede tilfellet og ikke brutt god presseskikk. NRK mener også de to klagerne som er navngitt «har skaffa seg sentrale posisjonar i ein MC-klubb, som aktivt har valt å ha ei tilknyting til kriminelt belasta Hells Angels», og at dette er av offentlig interesse. NRK opplyser også: «Vi har god oversikt over klubben, men berre brukt namna på dei to personane som ved fleire høve har stått fram som talsmenn for Hammer MC (…) I lokalmiljøet i Florø er det velkjent at begge er tilknytte Hammer MC.»

Klager påpeker at klubbens navneendring ikke var tema i klagen eller de påklagede artiklene, men når dette først er omtalt i NRKs tilsvar, vil klager anføre: «[NRK hevder] at navneendringen underbygger at MC-klubben i Florø har tette band med et kriminelt belasta miljø. Disse uttalelsene går igjen hos NRK. Ved gjentatt bruk av ord som ”tette band”, ”kriminelt belasta miljø” skaper de et inntrykk av en illusjon som ikke har noen som helst sammenheng med virkeligheten. De koblinger som NRK gjør mellom de få enkeltpersoner som er straffet for kriminelle handlinger og motorsykkelklubbene stiller en seg uforstående til. (…) Videre knytter ikke NRK bruken av ordet ”kriminell” eller ”kriminelt belastet miljø” til noe konkret. En har gjentatte ganger påpekt ovenfor NRK at den episoden som skjedde i 2003 resulterte i henleggelse og erstatning til Hammer MC.»

Ifølge klager har Hammer MC heller ikke vært i politiets søkelys, men «tvert i mot (…) hatt et godt forhold til politiet i den senere tid». Klager opplyser også at Hammer MC «per i dag [har] et medlem i klubben som for 8 år siden ble straffet for et forhold som ikke hadde noen sammenheng med klubben forøvrig», og at «det er feil at vedkommende måtte betale erstatning til det offentlige.» Slik klager ser det, har NRK i sin dekning «som mål å skape en illusjon av at medlemmene i klubben er en del av et kriminelt nettverk». Klager anser NRKs omtale og koblinger som «en grov krenkelse av klubben og de enkelte medlemmene».

Når det gjelder NRKs kontakt med ham redaksjonen omtaler som talsmann, innvender klager at det ikke finnes noen talsmann i Hammer MC, og at han som «av NRK er blitt utnevnt som talsmann, [ikke har] kommet med noen kommentarer til NRK». Den eneste kontakten som skal ha vært mellom redaksjonen og «talsmannen» var en telefonsamtale der NRK ble orientert om at han var opptatt i et møte.

Klager er også uenig i at bildet som er benyttet av NRK, er hentet fra en åpen profil: «Profilen var begrenset for innsyn bare til venners venner.» Etter klagers mening har journalisten derfor skaffet seg bildet gjennom felles bekjente. Klager bemerker også: «NRK har ikke prøvd å kontakte den avbilda personen for å få et samtykke til bruk av bildet. De har derfor ikke på noen måte vist varsomhet i forhold til bruk av private bilder.» For øvrig står klager fast på at sladdingen av bildet er for dårlig: «Det gjenspeiler seg ved at bildet ble redigert og ytterligere sladdet dagen etter publiseringen av det første bildet.»

Med hensyn til rettelsen som ble foretatt, mener klager at denne innebærer «en erkjennelse av at det er gjort grove feil». Dessuten kan klager ikke se at NRK forsøker å forklare «at det foreligger et stort skille mellom uttalelsene til [professor]Bjørgo og Hammer MC som motorsykkelklubb».

Klager står fast på at NRK har brutt god presseskikk ved å stigmatisere enkeltmedlemmer som kriminelle «på bakgrunn av grunnløse påstander om organisert kriminalitet», og ved å koble MC Hammer til et kriminelt belastet miljø «på bakgrunn av at et medlem er avbildet med et emblem på brystet».

NRK står ved sitt syn om at klubbens navneendring er relevant for PFU-saken, og opplyser at skiftet skjedde etter deres omtale. Dessuten: «[M]edlemmane i mc-klubben har hatt fleire høve til å fortelje om sin kontakt med andre miljø både i Bergen og elles i landet. Dei har konsekvent nekta å utale seg. (…) Vi kan sjølvsagt dokumentere at vi har vore i kontakt med klubbmedlemmane dersom det er ønskjeleg.»

Med hensyn til bildet fra Facebook, presierer NRK at bildet ble hentet fra en åpen profil «der mange hadde tilgang». Redaksjonen forklarer også at den var i kontakt med avbildede, men at han verken ville uttale seg om bilde eller saken.

Etter NRKs mening er feilen som ble rettet, ikke en grov feil, «men ein feil som hadde betydning for korleis saka vart oppfatta», og den ble rettet etter kort tid.

Hva gjelder påstanden om stigmatisering, anfører NRK avslutningsvis: «NRK Sogn og Fjordane har dei siste ti åra laga nokre få konkrete artiklar om Hammer MC, dei fleste innklaga i denne PFU-saka. Det er ikkje slik at vi over tid i ei lang rekke saker har framstilt mc-klubben i Florø som ein del av Hells Angels-systemet. NRK Brennpunkt har i fleire program bevist at mange av medlemmane i Hells Angels er involverte i kriminell aktivitet. Medlemmane i Hammer MC, no Hog Riders MC Florø, har heilt frivilleg oppsøkt dette mc-miljøet. Dei har valt å knytte seg tett til eit belasta miljø. Vi har sett fokus på denne konkrete kontakten mellom mc-medlemmane i Florø og andre mc-miljø. Vi kan ikkje sjå at det er stigmatiserande, men det er i høgste grad opplysande. Og dersom det er så ufarleg som advokat Rune Tysse skriv har vi vanskar med å forstå kvifor det ikkje skal vere mogeleg å uttale seg om nokre få konkrete saker med konkrete spørsmål.»

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder flere nettartikler og et radioinnslag i NRK om at motorsykkelklubben Hammer MC i Florø skal være en av Hells Angels’ støtteklubber.

Klager er Hammer MC og tre av klubbens medlemmer ved advokat, som mener NRK har brutt god presseskikk ved å publisere private bilder, ifølge klager hentet fra en lukket profil på Facebook. Slik klager ser det, er bildene for dårlig sladdet, noe som har bidratt til identifisering av avbildede. For øvrig reagerer klager også på at to medlemmer er omtalt med navn. Klager mener dessuten at NRK har fremsatt uriktige opplysninger, og at Hammer MC og medlemmene urettmessig blir koblet til kriminell virksomhet. Når det gjelder omtalen av et forhold i 2003 da Hammer MC skal ha vært i politiets søkelys, mener klager at NRK burde ha opplyst at saken ble henlagt. Videre anfører klager at NRK også har forhåndsdømt klager og heller ikke har dekning for alle titler som er brukt i artiklene.

NRK avviser klagen og opplyser at bildene er hentet fra en åpen Facebook-profil. Redaksjonen forklarer at den vurderte bruken av bildet, og at den kom til at dette hadde offentlig interesse, og dessuten beviser påstanden om at Hammer MC er støttemedlem for Hells Angels. Slik redaksjonen ser det, har den verken forhåndsdømt klager eller fremsatt påstander det ikke er dekning for. Etter NRKs syn har redaksjonen jobbet grundig med saken og vært nøye med å gi klager anledning til samtidig imøtegåelse. Videre påpeker NRK at kun de to som har sentrale posisjoner og som flere ganger har fremstått som talsmenn for klubben, er navngitt. For øvrig opplyser redaksjonen at Hammer MC har endret navn til Hog Riders, som er en klubb som er åpen om sin støtte til Hells Angels, noe NRK mener underbygger påstanden i deres artikler.

Pressens Faglige Utvalg mener Hammer MC utvilsomt blir koblet til miljøer som av NRK omtales som kriminelle. Utvalget kan imidlertid ikke se at NRK direkte fremsetter påstander om at klager er involvert i eller er skyldig i kriminell virksomhet. Dette gjelder også omtalen av en eldre sak, der det blir fortalt at klager var i politiets søkelys fordi politiet den gang hadde mistanke om at klubben hadde kontakt med kriminelle MC-miljøer. Etter utvalgets mening er dette en relevant opplysning i lys av temaet i de påklagede artiklene og radioinnslaget, og utvalget kan ikke se at NRK her har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 4.5, som maner pressen til å unngå forhåndsdømming og klargjøre skyldspørsmål.

Videre merker utvalget seg også at NRK har gitt klager mulighet for å kommentere saken, og at NRK gjengir en imøtegåelse der klager avviser at klubben støtter Hells Angels. Dessuten refereres det hva klager tidligere har uttalt om søkelyset politiet satte på Hammer MC i 2003.

Utvalget vil i denne sammenheng også minne om Vær Varsom-plakatens punkt 1.4, der det fremgår at pressen har rett til å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold. Slik utvalget ser det, var NRK derfor på trygg grunn da de satte søkelys på eventuelle koblinger mellom Hammer MC og Hells Angels.

Med hensyn til bildebruken, registrerer utvalget at det er uenighet knyttet til hvorvidt det påklagede bildet er hentet fra en lukket eller åpen profil på Facebook. Utvalget har tidligere uttalt at det er naturlig å trekke et skille mellom det som er publisert på et lukket og et åpent område, og at de samme presseetiske varsomhetskrav som ellers, må gjelde også når det handler om materiale hentet fra en kilde som Facebook. Utvalget har imidlertid også uttalt at bilder som er hentet fra Facebook i visse tilfeller kan publiseres uten samtykke, om de har allmenn og aktuell interesse. Slik utvalget vurderer det påklagede, har dette nettopp allmenn interesse og nyhetsmessig relevans. Etter utvalgets mening er det dessuten tilstrekkelig sladdet. Videre mener utvalget at det også var presseetisk akseptabelt å navngi de to andre klagerne i den sammenheng NRK her har brukt deres navn. Utvalget registrerer også at de tidligere – i andre sammenhenger – har vært omtalt i mediene i tilknytning til Hammer MC.

Når det gjelder klagers påstand om at NRK ikke har dekning for enkelte av titlene i artiklene, kommer utvalget også til motsatt konklusjon.

NRK har ikke brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 24. mai 2011

Hilde Haugsgjerd,
John Olav Egeland, Marit Rein, Øyvind Brigg,
Henrik Syse, Camilla Serck-Hanssen, Georg Apenes