NN mot Smaalenenes Avis

PFU-sak 188/10


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en artikkel i Smaalenenes Avis om en rettssak hvor en mann skal ha blitt truet og tatt som gissel i eget hjem. Klager er den fornærmede, som reagerer på hvordan avisen har omtalt rettsaken. Klager skriver at han ikke var forberedt på at avisen ville viderebringe ryktene fra rettssaken ut i offentligheten. Klager mener artikkelen har svertet hans navn og rykte.

Smaalenenes Avis avviser klagen, og anfører at detaljene er relevante for å beskrive hvordan den fornærmede opplevde saken. Videre mener avisen at saken har stor allmenn interesse og at avisen har beskrevet partenes versjoner balansert. Avisen viser også til at den har omtalt den rettskraftige avgjørelsen.

Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis minne om pressens rett til å omtale rettssaker. Samtidig har pressen en like stor plikt til å vurdere hva som skal publiseres, hvordan og hvorfor, og utvalget vil nok en gang understreke pressens ansvar for å veie belastningen av en omtale opp mot offentlig interesse.

Utvalget har tidligere advart mot å bringe for mange identifiserende detaljer i omtale av rettssaker. I den aktuelle klagesaken er ikke klager identifisert, men utvalget mener avisen har gått for langt i å offentliggjøre private detaljer. Slik utvalget ser det, er detaljrikdommen ikke nødvendig for sakens innhold og framstilling. Utvalget viser til punkt 4.1 i Vær Varsom-plakaten: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»

Smaalenens Avis har brutt god presseskikk.

Tønsberg, 2. april 2011

Hilde Haugsgjerd,
Marit Rein, John Olav Egeland, Øyvind Brigg,
Camilla Serck-Hanssen, Georg Apenes, Eva Sannum