NN mot NRK
***
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en nyhetsmelding i Oððasat på NRK om en sogneprest som er siktet for utuktig oppførsel. I meldingen ble det sagt at han i tillegg er anmeldt for å ha kidnappet sine egne barn. Dette viste seg raskt å være feil, og meldingen ble fjernet. Klageren er den omtalte sognepresten, som klager over at han er blitt identifisert, at det er faktafeil i meldingen og at meldingen har virket belastende for barna.
NRK Sámi Radio er enig i at en redaksjonell glipp gjorde at nyhetsmeldingen inneholdt en faktafeil, og redaksjonen er også enig i at sognepresten ikke burde vært identifisert av hensyn til barna. NRK mener imidlertid at redaksjonen har gjort det den kunne for å rette opp feilene.
Pressens Faglige Utvalg konstaterer at det ikke er uenighet om de to klagepunktene, men at uenigheten først og fremst knytter seg til hvordan feilen burde vært rettet opp. Slik utvalget ser det, har redaksjonen gjort det som må kunne forventes av den i forsøket på å komme frem til en minnelig løsning og for å synliggjøre og beklage den feil som ble begått.
Utvalget viser ellers til Vær Varsom-plakatens punkt 4.7, der det blant annet heter: «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.» I den påklagede nyhetsmeldingen blir den omtalte sognepresten identifisert gjennom angivelse av kommunen han arbeider i, og utvalget er enig med klageren og redaksjonen i at denne identifiseringen burde vært unngått.
Dette gjelder også den indirekte identifiseringen av barna som er omtalt. Utvalget viser her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, der det heter: «Når barn omtales er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.» Utvalget har merket seg redaksjonens ønske om å unngå videre identifisering av barna ved at det ikke har vært ønskelig å gjenta navnet på kommunen i dementiet, og mener dette har vært en riktig vurdering.
Videre viser utvalget til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, der det blant annet heter: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte.» Redaksjonen har erkjent at den påklagede nyhetsmeldingen inneholdt én faktafeil. Slik utvalget ser det, opphever imidlertid ikke denne erkjennelsen og redaksjonens bestrebelser på å rette opp feilen den opprinnelige forsømmelsen.
NRK Sámi Radio har brutt god presseskikk.
Oslo, 27. september 2010
Hilde Haugsgjerd,
Marit Rein, John Olav Egeland, Øyvind Brigg,
Camilla Serck-Hanssen, Eva Sannum, Gry Cecilie Sydhagen
FOR FREMFØRING I RELEVANT SENDETID:
«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK Sámi Radio brøt god presseskikk i en nyhetsmelding om en barnevernsak der de involverte ble identifisert. NRK har erkjent at meldingen også inneholdt feil. Utvalget mener innrømmelsen og redaksjonens bestrebelser på å rette opp feilen ikke opphever det opprinnelige overtrampet. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, om kontroll av opplysninger, punkt 4.7, om varsomhet med bruk av klare identifikasjonstegn, samt punkt 4.8, om at barns identitet som hovedregel ikke skal røpes i barnevernsaker, og at man skal ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barn.»