NSB v. informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby mot Saltenposten

PFU-sak 011/07


SAMMENDRAG:

Saltenposten hadde tirsdag 16. januar 2007 et oppslag med tittelen «Passasjerer måtte avlive døende rein» Ingressen:

«Passasjerer måtte avlive døende reinsdyr med hammer etter at toget kjørte inn i en flokk på Saltfjellet i helga.»

Videre i teksten:

«SALTDAL: Det var natt til lørdag at 18 reinsdyr ble påkjørt av toget like sør for ”Golanhøyden” på Saltfjellet. – Det så skrekkelig ut, et grufullt syn. Kadavrene lå flere hundre meter bortover langs linja, forteller Per Ole Oskal, som kom til stedet søndag. Han og Olof Anders Kuhmunen reagerer på at passasjerer måtte avlive døende dyr ved hjelp av hammer fordi det ikke lenger er våpen til slikt bruk om bord i togene. – Det er forkastelig at de ikke har med våpen lenger. Toget vil fortsatt kjøre på dyr, og derfor bør de ha våpen med for å avlive dyr som ikke er døde. Hensynet til dyrene må komme først, mener Oskal.»

Det framgår senere i artikkelen at de to navngitte personene var blant eierne av de påkjørte reinsdyrene.

Artikkelen var illustrert med et foto av reinkadavre. Bildetekst: «FLERE PÅKJØRT: I fjor vinter var det flere reinpåkjørsler på toglinja over Saltfjellet. I helga skjedde det igjen.» Teksten var merket arkivfoto.

Artikkelen var også publisert på avisens nettside, som ble korrigert senere på dagen, med tittelen «- Avviser at passasjerer måtte avlive rein», og ingressen «- Jernbaneverket avviser at passasjerer deltok i avliving av rein som ble drept av tog på Saltfjellet.»

Torsdag 18. januar hadde avisen et større oppslag med tittelen «To godstog kjørte på de 18 reinene». Ingressen:

«Det var to godstog som kjørte på og drepte til sammen 18 rein på Saltfjellet. Det opplyser Jernbaneverket.»

Videre i teksten:

«SALTDAL: Informasjonssjef Arvid Bårdstu i Jernbaneverket forteller at Saltenpostens artikkel i tirsdagens avis om at passasjerer avlivet skadde rein med hammer har fått stor oppmerksomhet, til og med fra utenlandske medier.
– Jernbaneverket fant bare døde dyr da våre folk kom til stedet lørdag morgen, forteller han.»

En mindre underartikkel hadde tittelen «Usikker på avliving» Her opplyser de tidligere intervjuede reineierne at de trodde det var ungdommer i permuniform som foretok avlivningene.

I en annen underartikkel, med tittelen «NSB avkrefter avliving» het det:

«NSB har ikke fått melding om at passasjerer skal ha måttet avlive døende reinsdyr. Det sier både informasjonssjef i NSB, Preben Colstrup, og strekningsansvarlig på Nordlandsbanen, Åge Garnvik, til Saltenposten. De forteller at det var et tog fra Cargo Net som kjørte inn i reinflokken, og ikke et passasjertog, slik Saltenposten skrev. Da stemmer det dårlig overens med ryktene om at passasjerer skal ha avlivet dyr.»

KLAGEN:

Klager er NSB. Av klagen framgår det at NSB, som det eneste selskap som driver persontransport på Nordlandsbanen, er ukjent med den omtalte hendelsen. Det framgår også av klagen at NSB har vært i kontakt med journalisten som har skrevet artikkelen, og at hun har erkjent at hun ikke har sjekket fakta med selskapet eller snakket med noen passasjerer som kan bekrefte hendelsen. Videre:

«Dette er etter NSBs oppfatning et klart brudd på Vær varsom punkt 3.2 (kontroll av opplysninger; sekr. anm.). Vi kan ikke se at Saltenposten i tilstrekkelig grad har sjekket at opplysninger som gis i saken er korrekte.»

Klager opplyser at to godstog hadde kjørt på reinsdyr fredag og natt til lørdag, men at det ikke var persontog innblandet, og dermed heller ingen passasjerer involvert, slik det framgår blant annet av artikkelens tittel. Videre i klagebrevet framgår det at avisens sjefredaktør overfor NSB har bekreftet at man ikke hadde dekning for å formidle dette.

Videre anføres det fra klager at avisen, selv om den var blitt gjort kjent med feilen, ikke hadde brakt en korrigering eller beklagelse. «Avisen hadde riktignok en lenke (på sine nettsider; sekr. anm.) til en mindre sak der vår representant, informasjonssjef Preben Colstrup, tilbakeviser at togpassasjerer var innblandet i denne hendelsen. Likevel får leserne av Saltenposten.no et klart inntrykk av at passasjerer har avlivet reinsdyrene, da dette fortsatt er overskriften på oppslaget onsdag 17. januar klokken 10.30.» Det vises til at det da var gått over 24 timer siden avisen var gjort kjent med faktafeilen.

TILSVARSRUNDEN:

Saltenposten både innrømmer og beklager at avisen urettmessig viderebrakte påstander om at NSB kjørte på rein og at passasjerer måtte avlive døende dyr med hammer. Avisen opplyser at man beriktiget påstanden og beklaget at den ble viderebrakt i påfølgende avis, torsdag 18. januar. Det heter i avisens tilsvar at det var de navngitte reineierne som fortalte at passasjerer avlivet døende dyr med hammer. «Dessverre ble ikke disse påstandene sjekket opp mot NSB eller Jernbaneverket, noe som burde vært gjort. Kildekritikken var for dårlig.»

Avisen er åpen for at man kunne ha endret nettutgaven både sterkere og raskere, men mener at nettleserne bør ha fått med seg den riktige versjonen av hendelsen.

Det understrekes fra avisens side at det ikke lå noen spesielle motiver bak redigeringen av nettsidene, og at man, etter å ha blitt gjort oppmerksom på feilopplysningene, etterstrebet en mest mulig korrekt versjon av det som skjedde i forbindelse med reinpåkjørslene.

NSB har ikke hatt ytterligere kommentarer.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klageren, NSB, mener Saltenposten brøt god presseskikk da avisen, både i trykt avis og på nett, opplyste at togpassasjerer måtte avlive døende rein med hammer etter at toget kjørte inn i en reinsflokk på Saltfjellet. NSB er ukjent med hendelsen, og anfører at to godstog kjørte på reinsdyr på den aktuelle strekningen noe tidligere samme døgn. Klageren hevder derfor at påstanden om at passasjerer avlivet rein med hammer ikke var korrekt. Videre mener klageren at avisen i etterkant ikke gjorde tilstrekkelig innsats for å rette opp feilen.

Saltenposten har både innrømmet faktafeil og beklaget at avisen urettmessig viderebrakte opplysningene. Avisen viser til at uttalelser fra to kilder ikke ble kontrollert verken mot NSB eller Jernbaneverket. Imidlertid mener avisen å ha korrigert opplysningene både i sin trykte utgave og på nettsidene.

Pressens Faglige Utvalg mener Saltenposten var i sin fulle rett til å omtale dyretragedien på Saltfjellet. En forutsetning måtte imidlertid være at opplysningene var korrekte, noe de ikke var. Det er på det rene at påstanden blant annet i tittelen om at togpassasjerer måtte delta i avliving av rein med hammer, var basert på misforståelser eller ren fantasi.

Utvalget registrerer at Saltenposten i første avisutgave etter det påklagede oppslaget har korrigert opplysningene. Med hensyn til nettutgaven burde korrigeringen etter utvalgets mening kommet både raskere og vært tydeligere.

Videre registrerer utvalget at avisen har innrømmet manglende kontroll med opplysninger og dermed manglende kildekritikk. Det vises her til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, der det blant annet heter: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte.»

Saltenposten har brutt god presseskikk.

Oslo, 27. mars 2007

Odd Isungset,
Ellen Arnstad, Halldis Nergård, Kirsti Nielsen,
Ingeborg Moræus Hanssen, Camilla Serck-Hanssen