Stein Alvern mot Dagens Næringsliv

PFU-sak 004/04


SAMMENDRAG:
Dagens Næringsliv brakte lørdag 3. januar 2004 en førstesidehenvisning med tittelen : «Idrettens bjellesauer». Henvisningen er illustrert med bilder av fire idrettsmenn. Inne i avisen er tittelen «Sportens bjellesauer». I brødteksten omtales en rekke prosjekter som idrettsfolk har solgt navnet sitt til. Et av dem er Mini Jakobsens og Stein Alverns prosjekt. Omtalen av dette lyder i sin helhet som følger:

» Alverns Mini. For noen uker siden fikk Mini telefon fra en mann han tidligere ikke hadde hørt om. Stein Alvern hadde tatt patent på et sammenleggbart mål. 155 x 95 centimeter. Det gjelder å gå inn før prisen på aksjene stiger, sa Alvern til Mini.
Etter et møtet i Oslo tegnet Mini seg for 50.000 kroner i en emisjon på 2,3 millioner kroner som skal sluttføres i januar. Mini vet ikke hva Alvern tidligere har gjort i finans. Stein Alvern er gründeren som gjorde bensinpumper til reklamested, og som med selskapet Alvern Norway gikk nedenom og hjem med en gjeld på 107 millioner kroner for to år siden. Også den gang frontet kjendiser Alverns selskap.
Mini ble overbevist da han så de andre navnene på Alverns liste. En av dem er pr-mannen Ingebrigt Steen Jensen. Alvern har også inngått samarbeid med Fotballforbundet, Norsk Tipping, VG og Norway Cup.
-Mini er en slags sakkyndig på fotball, sier Stein Alvern, og er et selvsagt valg når det nye minimålet skal lanseres. Alverns selskap Invekst, som står bak målet, vil få underskudd på over to millioner kroner i 2003. I regnskapene for 2001 og 2002 bemerker revisor at Alvern har tatt opp et ulovlig lån i selskapet på 2,5 millioner kroner.
Men dette er nå ordnet opp i, sier Alvern».

KLAGEN:
Klageren, Stein Alvern, reagerer på at Dagens Næringsliv (DN) gir ham skylden for at Alvern Norway AS gikk konkurs, «og etterlater det inntrykk at Stein Alvern lot kreditorer i stikken med et tap på 107 millioner kroner. I tillegg driver han med ulovlig lån (underslag?). Alle disse påstandene er uriktige og svært ødeleggende for Stein Alvern sine muligheter som forretningsmann».

Klageren viser til at han forlot selskapet i 1998, at han har skutt inn 60 millioner i selskapet, at selskapet ble splittet og konkursen skjedde i 2001, at gjelden på 107 millioner kroner var opptatt etter at han sluttet, og at det ulovlige lånet er gjort opp.

Videre påpeker klageren at DN kjente til at han ikke hadde noe med konkursen å gjøre, og vedlegger en artikkel fra 1998 der det framgår at han sparkes fra jobben i selskapet. «Det er utrolig slett journalistikk og lage løgner (mot bedre vitende) som passer inn i en artikkel». Klageren påpeker også at journalisten ble gjort oppmerksom på at det omtalte ulovlige lånet «dreide seg om en kapitalnedsettelse i 2001 der selskapet Invekst AS som Stein Alvern eide 100% hadde en aksjekapital på 1.901.276 kroner. Selskapet lånte ca. 1.8 millioner kroner til Stein Alvern og selskapet hadde ingen kreditorer». Slik klageren ser det er dette et lån i strid med aksjeloven, og ikke et ulovlig lån. Videre hevder klageren at han ba journalisten «om å skrive fullt ut om dette eller skrive ingen ting».

Dagens Næringsliv kontaktet klageren og viste til at avisen tirsdag 6. januar brakte en rettelse hvor det framgår at Alvern ikke var i selskapet da det ble slått konkurs, og at lånet er i strid med aksjeloven og ikke ulovlig.

Klageren meddelte sekretariatet at han ville opprettholde klagen dersom DN ikke ville trykke en beklagelse skrevet at ham.

TILSVARSRUNDEN: Dagens Næringsliv innrømmer å ha gjort to feil. «Teksten er formulert slik at det ser ut som om Alvern var sjef i Alvern Norway fram til konkursen. Det er ikke riktig. Størrelsen på Alverns ulovlige lån var feil. Begge deler ble rettet opp tirsdag 6. januar». Når det gjelder det omtalte lånet, viser DN til at klageren selv «får fortelle at dette lånet er ordnet opp i».

Videre påpeker redaksjonen at omtalen av avtalen mellom Alvern og Mini, er bygget på «de opplysninger de to involverte i saken ? Alvern og Jakobsen ? har gitt Dagens Næringsliv». Redaksjonen avviser at den «driver en ondsinnet og kriminaliserende kampanje mot klageren. Dagens Næringsliv har forsøkt å rette de faktiske feil som har oppstått raskt og synlig». Avisen kan ikke se at klagerens forslag til rettelse gir et ?rettferdig og korrekt? bilde av Stein Alvern og hans virksomhet. Avisen har derfor avslått å trykke denne»:

Klageren hevder igjen at kontakten med Mini kom gjennom Davy Watne. «Det var aldri
snakk om at Mini skulle ?lokke andre investorer inn? som journalist Åge Winge vil ha det til. Dette har heller aldri skjedd». Klageren er også misfornøyd med rettelsen, og mener det er «stor fare for at ved bare å lese halve rettelsen gies det igjen inntrykk av at Stein Alvern som gikk nedenom og hjem med gjeld på 107 mill. kroner er sant og det forblir uklart hva som skulle rettes».

Klageren gjentar tidligere ankepunkter.
Dagens Næringsliv viser igjen til at avisen rettet opp feilen straks den ble klar over den, men avviser at journalisten har skrevet at ?Mini skulle lokke andre investorer inn?. Videre kan ikke DN se at avisen har ?diktet opp en rekke usannheter slik at det passet med artikkelens målsetning?. «Da det ble klart for avisen at det hadde oppstått faktafeil i Winges artikkel, tilbød avisen å lage en ny reportasje om Alverns nye gründerprosjekt for å rette opp skaden i størst mulig grad. Dette avslo Alvern?Dagens Næringsliv beklager de feil som er begått, men har ikke brutt god presseskikk».

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en større artikkel i Dagens Næringsliv om kjendiser som brukes til å fronte nye prosjekter. I artikkelen framgår det at gründeren Stein Alvern kontaktet Mini Jakobsen i en slik forbindelse, og det opplyses at Alvern tidligere har gått konkurs. Klageren, Stein Alvern, reagerer på omtalen, og viser til at konkursen skjedde tre år etter at han sluttet i selskapet. Videre påpeker klageren at DN kjente til dette, og viser til en artikkel fra 1998 der det framgår at han sparkes fra jobben i selskapet. Klageren avviser at han har tatt et ulovlig lån, og at det omtalte lånet er oppgjort. Dette skal også journalisten ha blitt gjort oppmerksom på.

Dagens Næringsliv innrømmer at teksten er formulert slik at det ser ut som om Alvern var sjef i Alvern Norway fram til konkursen, og videre at størrelsen på det omtalte lånet er galt. Avisen påpeker at de feilaktige opplysningene er rettet. Når det gjelder det omtalte lånet, som opplyses å være i strid med aksjeloven, viser DN til at klageren selv får fortelle at dette lånet er ordnet opp i. Redaksjonen viser ellers til at reportasjen er bygget på opplysninger fra klageren og Mini Jakobsen.

Pressens Faglige Utvalg mener Dagens Næringsliv var i sin fulle rett til å sette søkelyset på klagerens bruk av kjendiser i sine prosjekter, men konstaterer at klageren i den forbindelse feilaktig beskyldes for å ha gått konkurs med et tidligere selskap der samme framgangsmåte er brukt. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, der det blant annet heter: «Vær kritisk til valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte». Selv om DN i etterkant har rettet feilen i tråd med de presseetiske retningslinjer, mener utvalget at det ikke opphever det opprinnelige overtrampet.

På dette punkt har Dagens Næringsliv brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 23. mars 2004
Thor Woje,
John Olav Egeland, Odd Isungset, Sigrun Slapgard,
Camilla Serck-Hanssen, Jan Vincents Johannessen, Henrik Syse