Sykehuset Østfold, v. infodir. Trond Degnes mot NRK

PFU-sak 169/03


SAMMENDRAG:
NRK Brennpunkt sendte fredag 28. november 2003 en dokumentar med tittelen «Kampen mot tausheten» , der temaet var kommunikasjon mellom sykehusansatte og pasient. I programmet intervjues to par om deres fødselsopplevelser ved to sykehus. I det ene tilfellet overlevde barnet, i det andre døde det. De medvirkende forteller om sine opplevelser og om mangelen på informasjon og kommunikasjon med sykehuspersonalet. Ingen navngitte personer trekkes fram i samtalene, og det fremmes ikke påstander om at det er begått konkrete feil.

KLAGEN:
Klageren, Sykehuset Østfold HF ved adm. dir. Ulf Ljungblad, reagerer på at en ansatt identifiseres ved navn, og viser til at det ved to anledninger vises kopi av brev som tydelig fremhever en jordmors fulle navn. Klageren påpeker at jordmoren, som er ansatt ved Sykehuset Østfold, ikke har blitt gitt muligheten til å imøtegå uttalelsene som leses opp. «Brennpunktredaksjonen har dermed uthengt og påført en enkeltperson unødig store belastninger uten at denne personen eller andre i Sykehuset Østfold har blitt gjort oppmerksom på dette».

Klageren viser til at avdelingssjefen ved Kvinneklinikken avsto fra å kommentere foreldreparets uttalelser, men mener det ikke fritar redaksjonen fra deres redaksjonelle ansvar for å skjerme enkeltpersoner.

TILSVARSRUNDEN:
NRK viser til at programmet «omhandlet to eksempler der påstander om fraværet av kommunikasjon og tilbakeholdelse av vesentlig informasjon står sentralt. Ifølge de berørte pasientene førte sykehuspersonellets opptreden til alvorlige konsekvenser for dem og deres spedbarn». Redaksjonen viser til at statistisk materiale fra samtlige av landets pasientombud bekrefter at denne typen problemer er omfattende og gjengangere i klagebunken hos ombudene.

NRK anfører at den tok kontakt med sykehusets avdelingssjef, som jordmoren er underlagt, og redegjorde for sakens bakgrunn. Avdelingssjefen valgte likevel ikke å stille til intervju. En måned senere ringte NRK avdelingssjefen igjen, for å «være helt sikker på at det ikke er noen misforståelser (at intervjuforespørselen ikke er imøtekommet), og anmoder enda en gang avdelingssjefen om å stille opp til intervju». Det blir nå gjort en intervjuavtale med sykehusdirektør Ulf Ljungblad. NRK påpeker at Brennpunktredaksjonen har lagt ut intervjuet i sin helhet på sine nettsider, men at bare en del av dette kom med i programmet.

NRK understreker at det ikke er gjort noe poeng av jordmorens identitet, og hevder at det ikke er noen koblinger «mellom navnet som sees nederst i brevet i noen få sekunder, og opplevelsen som paret forteller om tidligere i dokumentaren. Det blir heller ikke rettet noen direkte beskyldninger mot vedkommende jordmor som person i programmet. Jordmoren er ikke en person som publikum har et forhold til. » NRK kan ikke se at de kunne ta direkte kontakt med jordmoren, da sykehusets direktør hadde valgt å stille til intervju. «Vi finner det motstridene at sykehuset ledelse selv velger den representanten de mener er best egnet til å svare på NRKs henvendelse, for så å klage oss inn for ikke å ha intervjuet en av sykehusets underordnende».

Klageren viser til NRKs tilsvar der det framkommer at det ikke finnes «noen konkret kobling mellom navnet som sees nederst i brevet i noen få sekunder, og opplevelsen paret forteller om i dokumentaren. Ei heller rettes det beskyldninger mot vedkommende jordmor som person i programmet. Som NRK skriver er ikke jordmoren en person som publikum har et forhold til. Nettopp på denne bakgrunn mener vi det er feil å fokusere på jordmorens navn i dokumentet som vises på skjermen. Fokuseringen på jordmorens navn har medført stor belastning på jordmoren og hennes familie etter programmet».

NRK viser igjen til at programmet «ikke fokuserer på jordmorens navn i dokumentet som vises på skjermen, slik sykehuset hevder. Navnet kommer til syne i et brev der vi fremhever helt andre avsnitt med annen informasjon?Vi gjorde dessuten sykehusets ledelse spesielt oppmerksom på at innholdet i disse dokumentene ville bli presentert i dokumentaren, fordi parets brev utgjør kjernen i klagen som ble rettet mot sykehuset. Det finnes heller ingen formelle eller presseetiske hensyn som skulle tilsi at jordmorens navn burde sladdes. Hennes navn er heller ikke koblet mot noen konkret saksopplysning som skulle tilsi en særlig plikt til å la henne komme til orde personlig. Det rettes heller ingen anklager mot henne i programmet».

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en dokumentar i NRK Brennpunkt, der temaet er manglende kommunikasjon mellom pasient og sykehuspersonell. Klageren, Sykehuset Østfold HF ved adm. dir., mener at en jordmor er identifisert ved at det to ganger blir vist til et brev der hennes navn framgår. Etter klagerens syn burde jordmoren blitt gitt muligheten til å imøtegå påstandene i programmet, og klageren mener NRK har hengt ut og påført jordmoren unødig store belastninger. Selv om jordmorens overordnende avsto fra å kommentere foreldreparets uttalelser, mener klageren at redaksjonen hadde en selvstendig plikt til å skjerme henne.

NRK viser til at sykehusets ledelse ble gitt anledning til å kommentere påstandene i programmet, og at det ble gjort spesielt oppmerksom på at innholdet i de aktuelle brevene ville bli presentert i dokumentaren. Etter NRKs oppfatning rettes det ikke anklager mot jordmoren i programmet, og hennes navn blir ikke koblet mot saksopplysningene i brevet som vises.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at brevet, hvor jordmorens navn kan leses, er stilet til avdelingssjefen på fødeavdelingen, og at foreldrene ber om en forklaring på behandlingen de ble gitt ved fødselen. Slik utvalget ser det, retter ikke utdragene fra brevet anklager mot en bestemt person eller et spesielt forhold, men spørsmål om hva og hvorfor de involverte gjorde som de gjorde under innleggelsen. Utvalget merker seg også at bakgrunnen for kritikken er sykehusets manglende evne til å svare og å informere, og ikke påstander om medisinsk feilbehandling.

Utvalget konstaterer at kritikken i programmet ikke rettes mot jordmoren spesielt, men mot sykehusledelsen. Ut fra dette mener utvalget at NRK med fordel kunne ha avfotografert dokumentet slik at jordmorens navn ikke ble synlig. For øvrig anser utvalget at imøtegåelsesretten er ivaretatt gjennom intervjuer med ledelsen.

Etter en samlet vurdering finner utvalget at NRK Brennpunkt ikke har brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 23. mars 2004
Thor Woje,
John Olav Egeland, Odd Isungset, Kathrine Aspaas,
Camilla Serck-Hanssen, Jan Vincents Johannessen, Henrik Syse