Jostein Haga mot Rogalands Avis

PFU-sak 131/99


SAMMENDRAG:
Rogalands Avis brakte mandag 26.juli 1999 en reportasje med forsidetittelen «Bøndenes fylleslag. Politi sparket i hodet». Forsiden preges av et bilde fra Bryne sentrum med følgende bildetekst: «Fotoreportasje: Bryne by night», og: «Fyll og vold: En politimann blir sparket i hodet. Fulle folk raver rundt i sentrum, mens traktorer raser forbi. Det er lørdagskveld på Bryne».
Inne i avisen er tre sider viet hendelsen, og på den første siden er tittelen «Sparket politimann i hodet». I ingressen står følgende :
«En politimann ble sparket i hodet under en håndgemeng på Bryne stasjon ved 23-tida lørdag. Fire Hå-buer ble natt til søndag pågrepet mistenkt for vold mot offentlig tjenestemann».
I brødteksten går det fram at politiet ba fire personer som kom med toget om å helle ut drikkevarene sine. Dette ble nektet, og «det kom til håndgemeng». Under basketaket ble en mannlig politibetjent sparket i hodet, men ble ikke alvorlig skadet. De fire mennene ble anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann. Det går videre fram at stemningen i sentrum var amper, og at politiet tilkalte forsterkninger. I alt ble åtte personer pågrepet, og «Time lensmannskontor beskriver kvelden som travel, men ikke over normalt».
De påfølgende to sidene framstår som en fotoreportasje fra Bryne, under tittelen «Bryne er fest, fyll og slagsmål». I ingressen heter det:
«Egersundtoget stopper og slipper av nok et lass jærbuer idet en traktor brøler gjennom sentrum. På plassen utenfor Ponti´s stiger stemningen. Ryktene om et
nytt gateslagsmål har spredt seg, og ingen vil gå glipp av begivenheten. Heller ikke politiet».
I brødteksten står det at jærbuen kommer til Bryne for å «slukke tørsten på et av de fem skjenkestedene, men et flertall blir stående ute». De er enten for unge eller for full. Videre framgår det at » Kleppgjengen har mobilisert en styrke på hele femti mann. Tekst- meldingene går fra mobiltelefon til mobiltelefon. Beskjeden er at slaget mellom Klepp og Hå skal stå i sentrum ved midnatt». Det er en uke siden siste gjengslagsmål. Årsaken skal være at folk fra Klepp prøver å selge Hå-buene hasj.
Videre framgår det at politiet avverget et eventuelt slagsmål, og «tre traktorer tar æresrunden gjennom sentrum. Så blir det stille. Helgens begivenhet er over».
KLAGEN:
Klageren viser til PFUs vedtekter, der «den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale» kan påklage oppslag. Klageren reagerer på avisens førstesidetittel, «Bøndenes fylleslag», og anfører at «en hel yrkesgruppe blir kollektivt og uten fnugg av substans fremstilt som pøbler og bøller».
«Som bonde så føler jeg meg kollektivt uthengt som bølle og pøbel. At Rogalands Avis har utnevnt bøndene på Jæren som mobbeobjekt nr. 1 er kjent fra før, men et sted må grensen gå. Nå er den kraftig overskredet, i hvert fall med henblikk i god presseskikk». Vedlagt følger utklipp fra Stavanger Aftenblad og Jærbladet, «som har dekket samme hendelse på en objektiv og saklig måte».
TILSVARSRUNDEN:
Rogalands Avis mener at «saken i seg selv var meget berettiget å kjøre. Den satte et grundig, autentisk søkelys på forholdene i Bryne sentrum i helgene». Avisen hevder at det ikke er noen faktiske feil i reportasjen, «men vi innrømmer at det er en feil dersom saken er framstilt slik at alle bøndene på Jæren/i Norge/verden var på Bryne og deltok på en fyllefest denne dagen».(..) » Den småironiske førstesidetittelen var kanskje ikke den beste å bruke på et så alvorlig problem, men igjen må det nevnes at dette går på smak og behag, ikke etikk».
Avisen lurer på hvilket punkt i Vær Varsom-plakaten klageren mener den har brutt, og anser at » det ikke har funnet sted noen urettmessig, kollektiv uthenging i saken».
Klageren kan ikke se at det er belegg for å hevde at det var bønder som sto for «slaget». Klageren viser til avisens forsvar, og anfører at det ikke er hva Rogalands Avis «har ment, men hva de faktisk har skrevet jeg har innklaget for PFU», og hevder til at hvis en usannhet blir fremlagt nok ganger, » vil det på sikt bli en «sannhet» i folks øyne». Rogalands Avis har ikke hatt noe mer å tilføye.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en reportasje i Rogalands Avis, der bøndene i en tittel får skylden for et fylleslagsmål der en politimann ble sparket i hodet. Klageren, som selv er bonde, mener hele yrkesstanden urettmessig blir uthengt i avisen, og hevder at han føler seg stemplet som bølle og pøbel. Klageren kan ikke se at avisen har belegg for å hevde at det var bønder som sto for fylleslaget.
Rogalands Avis mener at reportasjen var berettiget, og at den satte et grundig søkelys på forholdene i Bryne sentrum i helgene. Avisen innrømmer at førstesidetittelen ikke var den beste å bruke på et så alvorlig problem, men at det går på smak og behag, ikke etikk. Rogalands Avis hevder at det ikke er noen faktiske feil i reportasjen, og mener tittelen ikke kan oppfattes som at alle bønder var på Bryne og deltok på en fyllefest denne dagen.
Pressens Faglige Utvalg mener avisen var i sin fulle rett til å sette søkelyset på forholdene i Bryne sentrum, men viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.1, «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon», og punkt 4.4., «Sørg for at overskrifter, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lengre enn det er dekning for i teksten».
Utvalget kan forstå at tittelen i det påklagede oppslaget kan oppleves belastende for enkelte i den aktuelle yrkesgruppen, særlig når tittelen «Bøndenes fylleslag» kobles med undertittelen «Politi sparket i hodet». Utvalget vil understreke at redaksjoner må utvise varsomhet ved bruk av generaliserende betegnelser, og konstaterer samtidig at avisen selv ikke er fornøyd med tittelen.
Utvalget anser imidlertid at begrepet bonde i denne sammenheng må forstås slik at det retter seg ut over yrkesbetegnelsen, og at reportasjen fra avisens side ikke var ment som en kritikk av bøndene som yrkesgruppe.
Rogalands Avis har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 26. oktober 1999
Sven Egil Omdal,
Odd Isungset, Astrid Kolbjørnsen, Thor Woje,
Helen Bjørnøy, Jan Vincents Johannessen, Manuela Ramin-Osmundsen