Kvinnegruppa Ottar mot NRK
NRK Dagsrevyen brakte tirsdag 14. juli 1998 et nyhetsinnslag om en «ekteskapsleir» i Setesdalen, hvor norske menn – mot betaling – kunne komme i kontakt med russiske kvinner som oppholdt seg i leiren. Hovedpoenget i innslaget var at Kvinnegruppa Ottar hadde anmeldt arrangøren av leiren, Alf Løyning, for hallikvirksomhet. Det fremgikk også av introduksjonen til innslaget at de russiske kvinnene «reagerer skarpt på å bli stemplet som prostituerte, og anmeldte i dag Kvinnegruppen Ottar for trakasseri.»
Reporteren sier at «Hvis Alf Løyning er hallik, er Irina prostituert.» Det sies at «De elleve kvinnene vil be den russiske ambassaden om å forfølge saken, dersom Kvinnegruppen Ottar ikke kommer med en unnskyldning.» Alf Løyning uttaler at «jeg kan jo forstå at dersom jeg skulle fungere som hallik, ja da må jo damene mine her være prostituerte.»
Reporteren sier avslutningsvis at «universitetets stipendiat Kjell Andorsen ved juridisk fakultet i Oslo sier at Alf Løynings virksomhet ikke rammes av halliklovgivningen».
KLAGEN:
Klager er Kvinnegruppa Ottar. De mener NRK Dagsrevyen har brutt med Vær Varsom-plakatens punkt 1.2, om å la ulike syn komme til orde, punkt 4.14, om retten til samtidig imøtegåelse, og punkt 4.15, om retten til tilsvar. Klagerne karakteriserer reportasjen som «einsidig og usakleg».
Det vises i klagen til at mange radiokanaler og aviser ringte Kvinnegruppa Ottar tirsdag 14. juli i forbindelse med anmeldelsen av Løyning, men at Dagsrevyen ikke forsøkte å komme i kontakt med dem. Klagerne tilbakeviser at de skal ha skrevet eller sagt at de russiske kvinnene er horer, selv om de anmeldte Løyning for brudd på hallikparagrafen. «Redaksjonen gjorde ingen forsøk på å gjengje kva som stod i politianmeldelsen eller å intervjua oss om kvifor vi hadde anmeldt Løining.»
Klagerne mener de burde fått gitt uttrykk for sitt syn, og viser til at andre fikk stå frem og fortolke klagernes anmeldelse.
TILSVARSRUNDEN:
NRK Dagsrevyen viser til at man i to tidligere innslag om ekteskapsleiren har redegjort for de grunnleggende fakta i saken, og at man der har opplyst om betingelsene for leiren, og premissene for at norske menn kunne komme i kontakt med de russiske kvinnene. NRK mener klagernes anmeldelse ikke inneholdt nye fakta, og viser også til at den raskt ble henlagt.
Dagsrevyen mener arrangøren av leiren hadde «en viss støtte i det tankenødvendige med sin respons» og «Fremfor alt brakte reportasjen hinsides tvil frem de russiske kvinnene som oppfattet seg krenket av anmeldelsen.»
Dagsrevyen anfører at «Anmeldelsens innhold bringer ingen nyheter til faktum som vi allerede har rapportert, utover den forargelse som Kvinnegruppa Ottar har å tilkjennegi gjennom sin anmeldelse. Dermed blir de anmeldtes reaksjon etter vårt skjønn da og nå det journalistisk viktige å dekke», heter det i tilsvaret.
Klagerne anfører i sitt tilsvar at de ikke har forlangt å være part i de tidligere innslagene om saken, men at de har nevnt disse for å vise at motparten i saken har vært behørig intervjuet om sine standpunkt forut for innslaget 14. juli. Klagerne gjentar at det de reagerer på er at både de russiske kvinnene og Alf Løyning fikk uttale seg om klagerne. «De eneste som ikke har fått uttale seg er faktisk Kvinnegruppa Ottar», skriver klagerne.
Det vises i tilsvaret til at klagerne anket henleggelsen av anmeldelsen. Klagerne mener enkelte ting i saken burde vært enkle å sjekke rent etterforskningsmessig. Det anføres også at kilder klagerne har vært i kontakt med har hevdet at de kvinnene som sto frem i NRK Dagsrevyen, også har deltatt i «helgetrafikken» i Finnmark. Videre redegjør klagerne grundig for sitt arbeid i forhold til den samme trafikken og arbeidet mot prostitusjon i form av at kvinner fra Russland og Ukraina kommer til vestlige land. Klagerne mener NRK Dagsrevyen hverken har behandlet dette temaet eller klagerne seriøst.
NRK Dagsrevyen har anført at man ikke kan se at klagernes tilsvar krever mer utdypende svar.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder et nyhetsinnslag i NRK Dagsrevyen om Kvinnegruppa Ottars politi-anmeldelse av arrangøren bak en såkalt ekteskapsleir for russiske kvinner et sted i Setesdal. Kvinnegruppa Ottar klager over at Dagsrevyen intervjuet den anmeldte arrangøren og de russiske kvinnene, uten at de selv ble kontaktet for å forklare og kommentere innholdet i anmeldelsen. Klagerne mener dette resulterte i at det ble skapt et feilaktig inntrykk av at de gjennom anmeldelsen stemplet de russiske kvinnene som prostituerte.
NRK Dagsrevyen viser til at man gjennom to tidligere nyhetsinnslag hadde klarlagt fakta rundt den omtalte ekteskapsleiren, og at klagernes anmeldelse ikke brakte nye fakta frem i lyset. På denne bakgrunn mener Dagsrevyen at det journalistisk interessante og nødvendige å få frem, var arrangørens og ikke minst kvinnenes reaksjoner på anmeldelsen.
Pressens Faglige Utvalg viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, om at den som blir utsatt for sterke beskyldninger skal ha rett til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.
I det påklagede tilfellet mener utvalget det primært var arrangøren av den omtalte ekteskapsleiren, og i neste omgang kvinnene som oppholdt seg der, som gjennom gjen-givelsen av klagernes anmeldelse ble utsatt for beskyldninger. Utvalget kan således ikke se at NRK Dagsrevyen, ved å gjengi klagernes anmeldelse og deretter innhente kommentarer fra de andre partene, har fremmet beskyldninger mot klagerne av en slik art at retten til samtidig imøtegåelse skulle utløses overfor dem.
NRK Dagsrevyen har ikke brutt god presseskikk.
Oslo , 20. oktober 1998
Sven Egil Omdal,
Catharina Jacobsen, Thor Woje,
Helen Bjørnøy, Brit Fougner, Jan Vincents Johannessen