Advokatfullmektig Ahmed Taha p.v.a. Adel Kemal m.fl. mot Verdens Gang

PFU-sak 319/13


SAMMENDRAG:

Verdens Gang publiserte søndag 13. oktober 2013 en nettartikkel med tittelen «TV2: Etterforsker dødsfall etter demonutdrivelse i Oslo-moské».

Artikkelen i sin helhet:
Politiet i Oslo etterforsker en ung kvinnes dødsfall, etter en mulig demonutdrivelse i en moské, melder TV 2.
21 år gamle (NN) døde av hjertestans etter besøk i en moske i Oslo 13. mai i år, ifølge TV2. Dødsfallet var brått og uventet. Politiet har fått opplysninger om at (NN) var utsatt for en demonutdrivelse i moskeen.
– Vi har fått en del opplysninger. Disse har vært fulgt opp, og ut ifra de opplysningene vi har nå da så vil det bli foretatt noen ytterligere undersøkelser, sier Grete Lien Metlid, fungerende sjef ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til TV2.
Strengt forbudt
Basim Ghozlan er forstander i Rabita-moskeen som har 2400 medlemmer. Han fikk beskjed den 13. mai i år.
– Jeg fikk telefon denne kvelden om at det var en jente som trengte hjelp fra ambulansen. Jeg fikk høre at det var ringt etter ambulanse og at de kom og hentet henne, sier Ghozlan til TV 2. Ifølge moskeens vedtekter er demonutdrivelse strengt forbudt. – Det kom rykter om at noen skulle drive ut en ånd fra henne. Men som moské har vi en klar policy på at slikt ikke skal skje. Hverken på vegne av moskeen eller i moskeens lokaler, sier forstanderen.
Til VG sier Ghozlan at han ikke har noen grunn til å tro at noe kriminelt har skjedd inne på moskeens område, men at han er glad for at politiet etterforsker saken. – Det noen oppfatter som en åndeutdrivelse kan være mye forskjellig, alt fra at to mennesker kommer sammen for å be. Men dersom noen tror at syke mennesker kan kureres i moskéen, så er vår klare policy at de skal henvises til helsevesen eller psykiatri, sier Ghozlan til VG. Han legger til at han omtrent hver 14. dag får en henvendelse der noen ber om slik hjelp, og at han uten unntak viser videre til helsevesenet.
Vil ikke kommentere
Metlid ønsker ikke så si om de vet hvem som eventuelt har gjennomført demonutdrivelsen, men gjentar at politiet har mottatt opplysninger i saken. Hun forteller til kanalen at polititet ikke vet om de står overfor en kriminalsak. Ifølge TV-kanalen døde den 21 år gamle kvinnen etter et besøk i Rabita-moskeen i Calmeyers gate 13. mai i år. Hun fikk livreddende førstehjelp på stedet, men ble senere erklært død på sykehuset. Jourhavende jurist ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser vil ikke kommentere saken søndag kveld. – Jeg må henvise til Metlid sine uttalelser, sier jourhavende jurist, Hilde Strand til VG.
Folkelig skikk
Religionshistoriker og ekspert på islam, Kari Vogt, sier til VG at slike «åndeutdrivelser» er en folkelig skikk i flere muslimske land. – Både blant muslimer, og blant kristne, i land i Nord-Afrika og langs Middelhavskysten, er dette et kjent fenomen, sier Vogt. – Jeg er kjent med to stygge tilfeller fra muslimske miljøer i Frankrike der slike «åndeutdrivelser» har endt med dødelig utfall. Det er i all hovedsak kvinner som skal kureres, sier Vogt. Koranen nevner flere typer «onde ånder», såkalte «djinner», men de fleste moderne muslimer tror ikke på utdrivelser av demoner og onde ånder, forklarer Vogt.
(VG/NTB)
I mars 2014 ble følgende avsnitt lagt inn øverst i artikkelen:
I midten av mars 2014 ble saken henlagt av politiet. De tror kvinnen døde en naturlig død, og sier til VG at deres undersøkelser ikke kunne bekrefte ryktene om at det skulle ha vært en demonutdrivelse da kvinnen døde. Les mer om henleggelsen her 

KLAGEN:

Klagere er den avdøde kvinnens familie, med hennes bror som talsperson. Klagen ble opprinnelig sendt direkte fra klagerne, senere ble det brakt inn en advokat. I klagen heter det:

«VG gikk ut med sensitive opplysninger. VG viste ingen hensyn til pårørende når de gikk ut med sensitiv informasjon. Her har de gått ut med sensitiv informasjon uten å ta kontakt med pårørende. VG har akkurat som TV 2 ikke vist hensyn til hvor tungt dette er for pårørende når de gikk ut med sensitiv informasjon. Det virker som om VG gjenforteller TV 2s artikkel på nett. Med tanke på tittelen TV 2: Etterforsker dødsfall etter demonutdrivelse i Oslo-moské. Tross alt publiserte VG artikkelen etter TV 2 som dere ser : Publisert 13.10.13 – 21:06, endret 13.10.13 – 23:09 (VG NETT)

Dette gir en indikasjon på dårlig journalistikk fra VG sin side. 5 mnd etter at min søster gikk bort velger VG å publisere artikkelen med sensitiv informasjon uten å ta kontakt med pårørende. Dette mener vi bryter med god presseskikk.»

Klagerne viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, om respekt for privatliv og 4.6, om hensyn til pårørende.

I et senere brev fra advokaten anføres det at det ville være fullt mulig å omtale saken uten å identifisere den avdøde. Det opplyses også at hun etterlater seg et mindreårig barn. I dette brevet opplyses det også at politiet henla saken 13. mars 2014, og at dette «motbeviser mediebildet om at dødsårsaken skyldes demonutdrivelse».

FORSØK PÅ MINNELIG LØSNING:

Partene har vært i kontakt med sikte på å løse saken i minnelighet, uten at dette har ført fram.

TILSVARSRUNDEN:

Verdens Gang har gitt uttrykk for medfølelse med klagerne, men avisen kan ikke se det foreligger brudd på Vær Varsom-plakaten. Avisen anser at saken har stor allmenn interesse. «Et dødsfall som politietterforskes på denne bakgrunn er ingen privatsak.»

Avisen oppsummerer sitt tilsvar slik: «Klager påberoper at publiseringen bryter mot §4.3 og §4.6 i Vær Varsom-plakaten. VG har ikke på noen opptrådt respektløst i forhold til egenart, identitet, privatliv, etnisistet, nasjonalitet eller livssyn. Vi har nøkternt fortalt om igangsatt politietterforskning i forbindelse med et plutselig og uventet dødsfall i moskeen, der det politiet undersøkte var opplysninger om at dødsfallet kunne ha sammenheng med demonutdrivelse. Når saken ble avklart har vi omtalt utfallet, og også lagt en disclaimer som forteller om henleggelsen i tilknytning til den opprinnelige publiseringen.

Når det gjelder bestemmelsen i §4.6 gjør tidsforløpet, og den spesifikke opplysningen i TV2s publisering om at det har vært kontakt med faren, det innlysende at de pårørende var varslet. VG har ikke brutt god presseskikk, men fastholder som vi skrev i vår invitasjon til minnelig ordning «vi er lei oss for at de nærmeste berørte opplever omtalen som urimelig belastende».

Partene har ikke hatt ytterligere kommentarer.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG ITTALER:

Klagen gjelder en nettartikkel i Verdens Gang (VG) om at en 21 år gammel kvinne fikk hjertestans og døde etter et besøk i en moské i Oslo. Kvinnen var navngitt og det framgår av artikkelen at det gikk rykter om at hun var utsatt for demonutdrivelse i moskeen. Det opplyses også at politiet etterforsker saken. I artikkelen vises det til TV 2 som kilde for opplysningen.

Klagerne er kvinnens familie, representert ved hennes bror og med assistanse fra advokat. Det anføres at VG har omtalt den navngitte kvinnen uten å ta kontakt med familien og at omtalen rammer hennes ettermæle, hennes ett år gamle datter og familien.

VG har uttrykt forståelse for at publiseringen har vært en belastning for klagerne, men mener omstendighetene rundt saken og dens spesielle karakter, og at den var under politietterforskning, gjør det naturlig å omtale den. Det vises til at saken var omtalt av TV 2, og at det er lenket til denne. Et initiativ fra VGs side for å forsøke å løse saken i minnelighet førte ikke fram.

Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis slå fast at det tilhører pressen oppgave også å omtale tragiske forhold. Når en ung kvinne dør i mulig tilknytning til det som her omtales som en demonutdrivelse i en norsk moské må det, etter utvalgets mening, kunne være gjenstand for medieomtale. Det kan heller ikke være opp til familien å bestemme om en slik hendelse skal omtales i media.

Det er imidlertid ikke vanskelig å forstå at artikkelen i Verdens Gang kan ha innebåret en betydelig belastning for klagerne. I en presseetisk vurdering må en slik belastning, i dette tilfellet identifisering av den avdøde, veies opp mot mediets rett til å informere. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.6, der det blant annet heter: «Ta hensyn til hvordan omtaler av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. (?.) Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.»

Det å koble et dødsfall til en påstått demonutdrivelse, må utvilsomt innebære en belastning for ofre og pårørende. Utvalget anser det som sannsynlig at belastningen i denne saken er så stor at den ikke ble oppveid av allmennhetens eventuelle behov for å bli kjent med kvinnens identitet.

Verdens Gang har brutt god presseskikk

Oslo, 23. september 2014

Alexandra Beverfjord,
Tone Angell Jensen,Martin Riber Sparre,
Henrik Syse, Reidun Førde