Journalistsikkerhet og pressefrihet i Gaza og Israel
Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag har i dag sendt følgende brev til statsministeren og utenriksministeren om journalistsikkerhet og pressefrihet i Gaza og Israel:
Til Statsminister Jonas Gahr Støre
Utenriksminister Espen Barth Eide
Pressefrihet og journalistsikkerhet i Israel og Gaza
Vi skriver til dere på vegne av norske journalister, redaktører og en samlet norsk mediebransje. Vi er alle dypt bekymret over en helt prekær situasjon med kontinuerlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det gjelder både situasjonen for journalister som oppholder seg på Gazastripen, manglende muligheter for redaktørstyrte medier til å rapportere fra krigen og en økende vilje til å blokkere medier.
Sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler sidestykke. Siden starten av krigen for seks måneder siden er minst 95 journalister og mediearbeidere drept i krigen mellom Israel og Hamas, ifølge tall fra organisasjonen Comitee to Protect Journalists. FN rapporterer om enda høyere tall. I tillegg kommer et stort antall sårede, arrestasjoner og en rekke angrep mot journalistenes familier. Hver dag risikerer de få journalistene som oppholder seg i Gaza liv og helse for å gjøre jobben sin.
Vi er også meget urolige over hvor vanskelig det er for utenlandske journalister å slippe til i Gaza og for restriksjonene som israelske myndigheter pålegger de få som slipper inn. Dette tok vi opp i møte med Israels ambassadør til Norge i januar.
I tillegg er vi dypt bekymret over den israelske nasjonalforsamlingens godkjenning av en lov om gir regjeringen myndighet til å stoppe sendinger fra utenlandske nyhetsmedier. Dette er helt uforenlig med grunnleggende demokratiske verdier om pressefrihet. I krig og konflikt er medienes arbeid avgjørende viktig for å bringe ut fri og uavhengig informasjon både til befolkningen og til verden for øvrig.
Det er bekymringsfullt at situasjonen både når det gjelder pressefrihet og journalistsikkerhet ikke har fått større oppmerksomhet internasjonalt. Vi stiller oss her bak henvendelsen fra 39 ulike internasjonale organisasjoner som 25. mars ble sendt til Media Freedom Coalition der Norge er blant 50 medlemsland. Siden 2017 har Norge vært på toppen av Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, og norske myndigheter bør definitivt også ta et lederansvar og si tydelig fra til israelske myndigheter om at situasjonen for pressefrihet og journalistsikkerhet er fullstendig uakseptabel.
Vedlagt følger brev vi sendte til Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein i januar. Vi bidrar selvsagt også gjerne med ytterligere informasjon og innspill.
Oslo, 5. april 2024
Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund
Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag
Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening