Ungdommens PFU
Hvordan kan presseetiske avveininger og dilemmaer være relevante og nyttige for ungdom som «lever livet» på sosiale medier? Og hva kan pressens Vær Varsom-plakat lære ungdom om hva som er greit og ugreit å publisere selv?
Dette var introduksjonen til et opplegg, presentert under mediedagene UNG i Bergen, der 650 elever fra den videregående skolen deltok.
«Er det greit å skrive stygt om navngitte folk på sosiale medier? Og hvilket ansvar har du selv når du legger ut bilder av venner i lite attraktive situasjoner fra den siste festen? Ytringsfriheten er til for å brukes! Men den har også sine grenser. Pressen har sine egne etiske retningslinjer og sitt eget faglige utvalg PFU. Nå inviterer vi deltakerne på nmd UNG til å være Ungdommens PFU. Det er du som skal bestemme hva som er rett og galt, hva det er greit å publisere og hva som ikke bør legges ut. Du får også sjansen til å se om du er enig med de avgjørelsene pressens PFU har gjort. I Ungdommens PFU er det din stemme som gjelder!»
Her kan du se hvordan det gikk (lenke til YouTube).
Ungdommens PFU er et delprosjekt i «Hvor har du det fra?», Kampanjen for journalistikken, som presseorganisasjonene, NRK og TV 2 står bak. Målet med kampanjen er å bidra til at ungdom blir gode og kritiske mediebrukere, gjennom kjennskap til journalistikk og presseetikk. Et to timers opplegg med Ungdommens PFU er allerede testet ut på flere skoler i samarbeid med lokale medier. En bearbeidet undervisningspakke med mange eksempler og veilende lærermateriell vil etter hvert bli tilbudt videregående skoler over hele landet, som i samarbeid med lokale mediehus kan lage sin egen variant av Ungdommens PFU. For nærmere informasjon ta kontakt med Trine Østlyngen