Markerte pressefrihetens dag

I anledning pressefrihetens dag 3. mai la Norsk Presseforbund som vanlig ned krans til minne om de som ofret livet for pressefrihet.

Totalt 212 mennesker mistet livet i Norge fordi de publiserte ulovlige aviser under krigen. Illegale og hemmelige aviser var et viktig våpen i motstandskampen mot okkupasjonsmakten, og følgende ord er risset inn i dette minnesmerke som står i Hydroparken på Solli plass i Oslo: 

«Frihet og demokrati er uløselig knyttet til en fri presse. La oss alltid verne om det frie ord.»

Hvert år markerer blant annet Norsk Presseforbund dagen med en blomsternedleggelse ved minnesmerke.

I dag slippes også den årlige Pressefrihetsindeksen, som er et mål på pressefriheten i alle verdens land. Den viser, som i fjor, at fri journalistikk er truet i store deler av verden, og utviklingen flere steder går i feil retning.

I anledning dagen er det Kl. 17-19 også et eget arrangement i Pressens Hus, som også strømmes på Norsk Presseforbunds Youtube-kanal.

På programmet: 

Undersøkende journalistikk i Ukraina

* Intervju med den ukrainske gravejournalisten Valeriya Egoshina.

* Panelsamtale med Valeriya Egoshina, Aftenposten-journalist Per Anders Johansen og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Journalistikk i Belarus – hvordan er det å drive journalistikk i eksil? 

Hvem vinner Den store journalistprisen?

* Presentasjon av finalistene og panelsamtale.

Rett etter arrangementet inviterer Norsk PEN til filmvisning i Pressens Hus av filmen ITHAKA med innledning ved Stella Moris Assange, kone og forsvarer til Julian Assange.

Stella Moris Assange holdt også en appell i Hydroparken i dag morges. Det gjorde også Rune Ottosen på vegne av Den norske Unesco-kommisjonen, Kjersti Løken Stavrum på vegne av Norsk Pen og Ole Jacob Sunde på vegne av Tinius-stiftelsen.

Holdt appell: Stella Moris Assange.

Holdt appell: Elin Floberghagen.

Holdt appell: Rune Ottosen.

Holdt appell: Ole Jacob Sunde.