Dialogmøte om desinformasjon
Hvordan kan vi styrke vår motstandskraft mot desinformasjon? Dialogmøte mellom medier, myndighetene og plattformselskapene 10. september
Tidspunkt: 10. september, 12.00-14.00. NB! Møtet krever påmelding. MØTET ER FULLT.
Møtet vil bli strømmet og kan følges direkte her:
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og Norsk Presseforbund inviterer til et nytt dialogmøte mellom norske medier, myndighetene og plattformselskapene. Dette er tredje gang at disse aktørene møtes til dialog, og denne gangen er temaet hvordan vi kan styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
Temaet knytter seg til regjeringens strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon, som etter planen skal legges frem våren 2025.
I Norge har vi et godt utgangspunkt for å stå imot forsøk på påvirkning gjennom et bredt mediemangfold, høy tillit og en høyt utdannet befolkning. Samtidig har utbredelsen av sosiale medier, endrede medievaner, økt uro i verden og utviklingen innenfor generativ kunstig intelligens, gjort at det er nødvendig å vurdere om vi bør gjøre mer.
EU har i den senere tid vedtatt Forordningen om digitale tjenester (DSA) og Mediefrihetsforordningen (EMFA). Disse har bl.a. som formål å verne om pressefriheten og redusere de samfunnsmessige risikoene på ulike internettplattformer.
Dette vil få konsekvenser for hvordan de store tek-selskapene kan utforme og drifte sine sosiale medieplattformer. Forutsatt at forordningene blir innlemmet i EØS-avtalen, vil det være viktig at Norge utnytter de mulighetene som ligger i disse regelverkene.
Vi har invitert følgende representanter fra norske medier og globale sosiale medieplattformer til dialog:
- Gard Steiro, VG og Pål Nedregotten, NRK
- Kjartan Sverdrup Dall-Larsen, TikTok
- Sondre Ronander eller Tine Jensen, Google
- Laura Karstens, Meta
- Cees van Koppen, Snapchat
Det vil også være åpent for spørsmål og kommentarer fra øvrige deltakere. Samtalen vil bli ledet av journalist i NRK, Hege Moe Eriksen.
Før debatten vil Medietilsynets direktør Mari Velsand gjennomgå hovedpunkter i EU-forordningene som kan få betydning for vår motstandskraft mot desinformasjon. Andreas Skjøld-Lorange fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet vil innlede med å gi oss en situasjons- og problembeskrivelse for trusselen fra desinformasjon i dag.