Henleggelse i innsynssak

Saken mot Kautokeino kommune og dens kommunedirektøren er henlagt.

I august 2023 anmeldte Norsk Presseforbund Kautokeino kommune og kommunedirektør Karin Hætta for grovt brudd på tjenesteplikt etter straffeloven § 171.

Denne uken ble det kjent at politiet har henlagt saken. Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist, og påtalemyndigheten mener at etterforskningen med «særlig styrke taler for at det ikke har skjedd noe straffbart».

Bakgrunnen for anmeldelsen var at Kommunal Rapport i september 2022 ba om innsyn i en presentasjon en tidligere kommunedirektør i Kautokeino hadde holdt for formannskapet. Presentasjonen hadde tittelen «Giftig arbeidsmiljø, press om særfordeler til politikere, trusler og represalier».

Da kommunen nektet innsyn i denne, klaget Kommunal Rapport til Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Der ble klagebehandlingen forsinket ved at statsforvalteren måtte purre fire ganger over en periode på fem måneder før kommunen til slutt sendte over dokumentet for klagebehandling.  Fungerende kommunedirektør sa i etterkant følgende til Kommunal Rapport: «Det finnes ingen sanksjoner for å bryte loven, og vi tenkte at vi bare skulle avvente og ta den kjeften vi eventuelt får».

Etter at henleggelsen har Hætta sagt følgende til Kommunal Rapport:

– Min vurdering var at jeg enten måtte bryte personvernreglementet eller offentlighetsloven, og da valgte jeg å bryte offentlighetsloven. Dette ga jeg uttrykk for i avhøret, men det fikk jeg ikke tydelig fram i min uttalelse til Kommunal Rapport.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, har kommentert henleggelsen til Kommunal Rapport og NRK.

– Det viser seg nå at selv innrømte overtramp heller ikke får noen sanksjoner. Det tenker jeg er uheldig, men det betyr også at vi har et regelverk som ikke fungerer godt nok, sier Floberghagen til NRK.

Det finnes i dag ingen sanksjonsmekanismer knyttet til grove brudd på offentlighetsloven utover den generelle bestemmelsen om grove brudd på tjenesteplikten etter straffeloven. Brudd på arkiv- og offentlighetsloven og dens plikter er et stort og gjentakende problem, som blant annet er dokumentert av Riksrevisjonens undersøkelser fra 2021 og 2017.

Norsk Presseforbund mener det må etableres sanksjonsmuligheter, som dagbøter eller foretaksstraff, i saker med grove brudd.

– I dag finnes det ingen reaksjoner når man bevisst eller ubevisst bryter offentlighetsloven. Det mener vi det bør gjøre, og det må vi jobbe videre for nå, sier Floberghagen til NRK.