Pressefrihetens dag markert ved minnesmerket for den illegale presse

Markeringen fant sted samme dag som den årlige Pressefrihetsindeksen slippes.

Tradisjonen tro markerte Norsk Presseforbund og flere andre organisasjoner Pressefrihetens dag ved minnesmerket for den illegale presse i Hydroparken i Oslo.

Norge topper igjen den årlige Pressefrihetsindeksen, som vi har gjort de siste årene. Krig i Europa, krig i Gaza, politiske strømninger i Vesten og forfølgelse av journalister verden over gir likevel et fornyet alvor til markeringen.

Rune Ottosen holdt en appell  på vegne av Den norske Unesco-kommisjonen. Han trakk frem angrep på journalister i Ukraina og Gaza som trusler mot den internasjonale pressefriheten. I begge konfliktene er journalister blitt målrettet angrepet og drept. Ottosen trakk linjer tilbake til nettopp den illegale presse under andre verdenskrig i Norge, og de som den gang ofret livet fordi de drev fri journalistikk.

Ottosen fortalte også om rettsprosessen mot Julian Assange, og den alvorlige situasjonen han står i. Den rettslige prosessen mot Assange er ikke en trussel bare mot ham, men også mot muligheten til å drive kritisk journalistikk generelt.