Ber Helsestilsynet avvise saken

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening ber Helsetilsynet avvise klagen mot Dagbladet.

For litt siden ble det kjent at Dagbladets artikkelserie “En syk skinasjon” er meldt inn til Helsetilsynet av
Den nasjonale forskningsetiske komite for medisin og helse (NEM) for manglende forhåndsgodkjenning. NEM mener Dagbladets journalistikk er forskning og dermed skulle ha vært godkjent av REK.

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening mener Helsetilsynet må avvise saken,
fordi den utgjør et ulovlig inngrep i presse- og ytringsfriheten.

En forutsetning for at mediene kan ivareta sitt samfunnsansvar, er at de er frie og uavhengige. Det er redaktøren alene som skal lede den redaksjonelle virksomheten og ta avgjørelser i redaksjonelle spørsmål. Dette er fastslått i medieansvarsloven § 7, i pressens egne etiske retningslinjer, Vær Varsom-plakaten punkt 2.1 og i Redaktørplakaten. Dersom staten skulle gripe inn i journalistisk virksomhet slik som NEM legger opp til her, vil det være direkte i strid med prinsippet om redaksjonell uavhengighet, står det i brevet til Helsetilsynet.

Presseorganisasjonene viser også til at mediene utgjør en sentral del av infrastrukturen for ytringsfriheten i Norge,  og skal både vise frem det som skjer i samfunnet, og være en «public watchdog» som skal kontrollere myndighets- og maktutøvelse i samfunnet. Dette forutsetter full frihet og uavhengighet.

Presseorganisasjonene ber Helsetilsynet sikre at tilsvarende ikke skjer i fremtiden og tydeliggjøre overfor NEM at det går et tydelig skille mellom forskning og journalistikk, og at komiteen ikke skal vurdere klager mot journalistiske prosjekter.

Les hele brevet til Helsetilsynet.