Fem gode grunner

Fem grunner til hvorfor det var rett av finanskomiteen å avvise forslaget fra regjeringen om å lukke aksjonærregisteret.

1. Fordi det handler om tilgang til opplysninger om aksjeposter og eierinteresser, med andre ord – opplysninger om hvem som eier jobbene våre. Dette er viktig informasjon og en unik kilde for pressen til å avdekke økonomisk kriminalitet, korrupsjon og politikere som opptrer på begge sider av bordet.

2. Fordi Finansdepartementet foreslo å endre offentleglova uten høring, dvs. uten at parter som ble berørt av lovendringen, som presse, allmennhet oa. fikk uttale seg om forslaget. Dette er i strid med demokratiske spilleregler.

3. Fordi endringen i offentleglova først og fremst var begrunnet med ønske om å unngå merarbeid i forbindelse med innsynskrav etter offentleglova § 9, dette er ikke et hensyn som skal begrunne inngrep i vår grunnlovsfestede rett til innsyn.

4. Fordi det nye registeret som Finansdepartementet forsvarte en lukking av aksjonærregisteret med, fremdeles bare var noe som skulle utredes.

5. Fordi Norge er et land som hevder å sette verdier som åpenhet og innsyn fremst, da trenger vi et Storting som verner om offentlighetsprinsippet. Finanskomiteen viste i går at de gjør nettopp det.