Thore H. Holm Hansen mot Fredriksstad Blad

PFU-sak 162/04


SAMMENDRAG:
Fredriksstad Blad brakte tirsdag 31. august 2004 en nyhetsreportasje med tittelen «Outlaws til Fredrikstad». I ingressen står det:

«Nærmest over natten har den internasjonale MC-organisasjonen Outlaws MC etablert en prøveavdeling i Fredrikstad. ?Det er skikkelige, redelige gutter som alle har familie og er i full jobb, hevder en tidligere Outlaws-president.»

Oppslaget er illustrert med et bilde av et Outlawsmedlem med ryggen til. I billedteksten står det:

«Bekymret: Fra tidligere er Bandidos etablert i Fredrikstad. Politikilder som jobber spesielt med MC-kriminalitet, uttrykker bekymring for at en rivaliserende klubb nå slår seg ned her i byen.»

Lengre nede i teksten, under stikktittelen «Henki forsøkt drept» , framgår det at Thore Henki Holm Hansen mener prøve-medlemmene er «skikkelige, redelige gutter». Videre opplyses det at Henki ikke lenger har noen ledende posisjon i Outlaws. «Verre var det da MC-krigen raste som verst i Norge på 90-tallet . Det kuliminerte med at et hangaround-medlem av Hells Angels forsøkte å skyte Holm Hansen og hans livvakt. Vedkommende ble funnet skyldig i drapsforsøk og dømt til tre og et halvt års fengsel. Thore Henki Holm Hansen selv ble noe senere dømt til 15 års fengsel og ti års sikring i USA i en stor narkotikasak. En dom han for øvrig jobber aktivt med å få omgjort.»

KLAGEN:
Klageren, Thore Henki Holm Hansen, viser til at han fikk en telefon fra Fredriksstad Blads journalist med spørsmål om «det var riktig at det var dannet en ny gruppe i Fredrikstad.» Dette ble bekreftet. Samtalen med journalisten gikk «så over til å snakke om min sak imot myndighetene i Belgia og USA, både hva gjelder urettmessig utlevering og urettmessig soning i 7 år på en nå bevist ugyldig uteblivelsesdom fra 1981.»

Klageren påpeker at han gikk grundig gjennom bakgrunnen for dommen, men at Fredriksstad Blad likevel valgte å «vinkle sin artikkel på den mest ufordelaktige måten?Den første påstanden er at jeg ble dømt til 15 års fengsel og ti års sikring i USA i en ?stor? narkotikasak.» Etter klagerens syn skulle avisen ha nevnt at dommeren var den samme «som orkestrerte hele uteblivelsesdommen. Han (journalisten, sekr. anm.) nevner heller ikke at hele saken dreier seg om en uteblivelsesdom fra 1981 basert på en ubevist påstand om besittelse av kun 37 gram cocaine. Dette er den ?store narkotikasaken? han referer til.»

Den andre påstanden klageren reagerer på, er «at både jeg og Outlaws MC var innblandet i MC-krigen ?som raste som verst i Norge på 90-tallet?. ?Krigen?, om den kan kalles det, var faktisk mellom Hells Angels og Bandidos MC, og hadde ingenting overhode å gjøre med med Outlaws MC. Den spesifikke hendelsen artikkelen refererer til var IKKE begått av en ?hangaround-medlem av Hells Angels? som fremstilt i artikkelen, men var medlem av en liten klubb i Oslo ved navn Untouchables.» Klageren hevder at årsaken til skuddepisoden var at et klubbmerke hang opp ned, og at både klageren og lederen av Untouchables dagen etter bedyret at «det var ingen uvennskap mellom oss. Med andre ord, denne hendelsen hadde overhode ikke noe som helst å gjøre med den beryktede MC-krigen.» Etter klagerens syn har avisen forenklet saken slik at «den taler mot fakta.»

TILSVARSRUNDEN:
Fredriksstad Blad bekrefter at klageren brukte «betydelig tid» på å gi sin versjon av rettssaken i USA og hans sak mot belgiske myndigheter. «Det var imidlertid ikke denne historien FB hadde intensjoner om å fortelle sine lesere denne gang, men derimot at en ny MC-klubb var på vei inn i byen. For å gi et kort bakteppe av MC-krigen som raste i Norge på 90-tallet, samt Outlaws og tidligere president Thore Henki Holm Hansens rolle i denne, ble dette likevel viet plass i et kort, faktabasert avsnitt i artikkelen.»

Etter redaksjonens mening har avisen dekning for å omtale narkosaken som en «stor narkotikasak», og viser blant annet til at klageren først ble «kjent skyldig i en sammensvergelse for å smugle over 100 kilo kokain.» Når det gjelder skyteepisoden, mener avisen at den «ble regnet som en del av den såkalte MC-krigen på 90-tallet. Uansett klubbtilhørighet: Det virker uforståelig for Fredriksstad Blad at en slik opplysning skal være injurierende. Gjerningsmannen ble dømt til tre og et halvt års fengsel for drapsforsøket.»

Klageren mener avisen har et betydelig ansvar for å sjekke at opplysningene om ham er korrekte, «og ikke bare grafse frem fordums feilopplysninger og fremlegge dem for sine lesere som dette er sant i dag, noe det beviselig ikke er.» Videre hevder klageren at journalisten ikke kan være uvitende om fakta, ettersom de snakket lenge om saken.

«Hva gjelder skyteepisoden faller den på sin egen urimelighet, da sjefen for klubben mannen tilhørte stilte frivillig opp på TV 2 og annonserte at de IKKE var HA aspiranter?Verken jeg eller Outlaws MC var noen gang delaktig i den beryktede MC-krigen som braste på 90-tallet, og ingen bevisst journalistisk fordreining på virkeligheten kan forandre på det.»

Fredriksstad Blad har ingen ytterligere kommentarer.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en nyhetsartikkel i Fredriksstad Blad der det framgår at MC-organisasjonen Outlaws har etablert en prøveavdeling i Fredrikstad. I saken intervjues det tidligere Outlaws-medlemmet Thore Henki Holm Hansen, og avisen rekapitulerer noe av hans fortid. Klageren, Holm Hansen, mener Fredriksstad Blad har omtalt hans fortid på en ufordelaktig og forenklet måte. Klageren viser til at den omtalte ?store narkotikasaken? han var involvert i, dreide seg om 37 gram kokain. Videre påpeker klageren at avisen feilaktig framstiller Outlaws som en deltager i den omtalte MC-krigen på 90-tallet, og påpeker at redaksjonen oppgir feil MC-klubb på han som skjøt ham.

Fredriksstad Blad viser til at avisens intensjon var å fortelle at en ny MC-klubb var på vei inn i byen, og ikke om klagerens rettssak. For å gi leserne en kortfattet omtale av Outlaws og klageren, brukte avisen et faktabasert avsnitt i artikkelen om MC-krigen og klagerens bakgrunn. Etter redaksjonens mening har avisen dekning for å omtale narkosaken som en «stor narkotikasak». Avisen viser blant annet til at klageren først ble kjent skyldig i en sammensvergelse for å smugle over 100 kilo kokain. Når det gjelder skyteepisoden, mener avisen at hendelsen ble regnet som en del av den såkalte MC-krigen på 90-tallet, uansett klubbtilhørighet.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at den innklagede artikkelen i hovedsak handler om MC-klubben Outlaws etablering i Fredrikstad, og ikke om klagerens forhistorie.

Utvalget kan imidlertid forstå at klageren reagerer på at hans versjon av narkotikasaken, og kampen mot amerikanske og belgiske myndigheter, ikke utdypes når historien trekkes fram. Utvalget kan likevel ikke se at avisens referering av klagerens narkotikadom skulle bryte med de presseetiske retningslinjer, selv om klageren bestrider at den kan kalles ?stor?. Når det gjelder skyteepisoden, mener utvalget at den angivelig feilaktige opplysningen om gjerningsmannens klubbtilhørighet ikke endrer de faktiske forhold på en presseetisk uakseptabel måte.

Fredriksstad Blad har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 26. oktober 2004
Odd Isungset
Hilde Haugsgjerd, Sigrun Slapgard, John Olav Egeland
Siri Bjerke, Eva Sannum, Camilla Serck-Hanssen