ZZ og NN mot Tidens Krav

PFU-sak 117/18


PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en reportasje i Tidens Krav (TK) om et dansebandarrangement. En av personene som ble intervjuet i reportasjen, ble blant annet beskrevet slik: «I skinnvest, cowboyhatt, sandaler og en olabuksa som er dratt så langt oppover (eller inn i ræva) at man ufrivillig tenker på kastrering, har han stått i ensom majestet foran scenen og bare skue utover folkehavet med nedovermunn og et litt skremmende oppsyn.»

Klager er den omtalte mannen og hans mor. De mener at TK har skrevet om ham på en hånlig og mobbende måte. Moren opplyser at sønnen har en synlig diagnose, som TK burde tatt hensyn til. Mannen opplever nå at han blir ledd av, og familien har hatt det vondt i etterkant av reportasjen.

Tidens Krav avviser at god presseskikk er brutt. Avisen beklager overfor familien, og opplyser at de redigert bort intervjuet med mannen så snart familien tok kontakt med redaksjonen. Intervjuet og beskrivelsen var likevel i tråd med Vær Varsom-plakaten, ifølge TK. Journalisten oppfattet ikke at mannen hadde en diagnose og intervjuet ham derfor på vanlig måte. Slik TK ser det, ble mannen fremstilt som en positiv og åpen person.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) understreker at mediene skal ha et visst rom for egne betraktninger og fargerikt språk i reportasjesjangeren. Featurejournalistikk må like fullt, som all annen redaksjonell publisering, være i tråd med Vær Varsom-plakaten.

Plakatens punkt 4.1 sier at mediene skal legge «vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon». Dette innebærer gjerne at redaksjonen må spørre seg om eventuell krenkende omtale kan forsvares med offentlighetens behov for å bli opplyst. Hvordan rammes den omtalte av det som skal publiseres, og er publiseringen nødvendig? Slik PFU ser det, var Tidens Kravs reportasje mangelfull på dette området. PFU mener den negative karakteristikken av klager var omtankeløs og utgjorde en unødvendig krenkelse av ham.

Tidens Krav har brutt god presseskikk på punkt 4.1 i Vær Varsom-plakaten.

Oslo, 18. desember 2018

Alf Bjarne Johnsen,
Stein Bjøntegård, Anne Weider Aasen, Liv Ekeberg,
Øyvind Kvalnes, Kristin Taraldsrud Hoff, Nina Fjeldheim