Frøya Kommune, v. helse- og sosialsjef Per Gundersen mot NRK

PFU-sak 103/00


SAMMENDRAG:
NRK Sør-Trøndelag sendte 23. mai 2000 en nyhetsmelding der det framgår at et berammet formannskapsmøte om nedleggelse av et eldresenter i er utsatt, og at Frøya kommunes lege og soneleder i stedet har reist til senteret for å overtale de eldre på senteret. I innslaget intervjues talsmannen for beboerne på senteret. Han reagerer på kommunens framgangsmåte, og kaller det uanstendig og en ren trakassering av de gamle.
KLAGEREN:
Klageren, Frøya kommune ved helse- og sosialsjefen, reagerer på innslaget og hevder at «sykestueproblematikken» ikke skulle diskuteres på nevnte formannskapsmøte. «Det framgår klart av møteinnkallingen at når møtet ble lagt til Sula, var det fordi en ønsket å følge opp spørsmålet om næringsutvikling på Sula og i øyrekken for øvrig. At Paulsen har prøvd å skape inntrykk av at temaet var ?sykehusproblematikken?, får stå for hans regning».
Klageren reagerer på flere forhold. «For det første fikk Paulsen fremme flere påstander som er feilaktige. For det andre ble det fra NRK sin side ikke gjort noen anstrengelser for å undersøke saken. For det tredje ble kommunens ordfører, når han henvendte seg til NRK og ba om å få korrigere feil, avvist av NRK». Videre hevder klageren at det rettes «harde beskyldninger mot to av kommunens medarbeidere, tilsynslegen og sykepleiefaglig-
ansvarlig for tjenesten. De ble beskyldt for uanstendighet, trakassering av de gamle til tross for at de på vanlig måte utførte den jobb de er satt til å gjøre».
TILSVARSRUNDEN:
NRK Sør-Trøndelag innrømmer «at det kan sjå ut som om det er vår formulering om at det planlagte formannskapsmøte skulle diskutere ?sykestueproblematikken? som ikkje er rett. I fylgje klagaren skulle formannskapet diskutere næringsutvikling på Sula og i øyregionen. Det er beklageleg dersom vi har gitt inntrykk av eit planlagt møte skulle diskutere nedlegging av sjukeheimen når det i fylgje dagsorden handla om næringsutvikling i øyregionen».
Punktet om NRKs avvisning av ordføraren, kommenterers som følger: «Gundersen (klager, sekr. anm) hevdar også at vi skal ha avvist ordføraren på Frøya når han henvendte seg til oss. Som eg har vore inne på tidligare (jfr. vedlegg 1 og 2) har eg allereie beklaga at ordførarens henvendelse til oss den aktuelle morgonen vart avvist». NRK legg til at «saka har versert i nyheitsbilete i regionen vår i lang tid, og dei involverte har nytta etter måten sterke uttalar og karakteristikkar av kvarandre». NRK hevdar at kanalen «har dekka konflikten rundt Sula bo- og servicesenter på ein måte der alle syn har vore representert på ein god måte».
«For å oppsummere: Eg har ikkje vanskar med å sjå at ein representant frå kommunen burde ha kommentert uttalane frå Jørn Jeppe Paulsen. Kommentarane var av ein slik art at dei burde kommenterast».

Klageren viser igjen til at reportasjen gir et inntrykk av at «tilsynslege og sykepleiefaglig ansvarlig dro til Sula for å diskutere ?sykestueproblematikken?. Dette blir helt meningsløst. Lege og soneleder var på Sula på helt rutinemessig oppdrag for bl.a. å ha ordinære helsemessig oppfølging av sine brukere. Ingen av de to har noen som helst befatning med ?sykestueproblematikken? som reportasjen skapte et klart inntrykk av».

NRK Sør-Trøndelag har ingen ytterligere kommentarer.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder et nyhetsinnslag i NRK Sør-Trøndelag, der Frøya kommune kritiseres for å ha sendt to representanter, en lege og en soneleder, til et eldresenter i et forsøk på å overtale beboerne i en nedleggelsessak. Klageren, kommunens helse- og sosialsjef, avviser at det har vært noe møte vedrørende nedleggelsen av senteret, og kritiserer NRK for ikke å ha undersøkt saken. Klageren viser til at kommunen ikke ble kontaktet i saken, og at ordføreren ble avvist da han henvendte seg for å få korrigert feil.
NRK Sør-Trøndelag beklager dersom redaksjonen feilaktig har gitt inntrykk av at det omtalte møtet skulle diskutere nedlegging av eldresenteret, og innrømmer at kommunen burde fått kommentere uttalelsene fra senterets talsmann. NRK legger til at saken har versert i nyhetsbildet i regionen i lang tid, og at de involvertes syn over tid er blitt presentert på en god måte.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at kommunelegens og sonelederens møte på eldresenteret ikke hadde noe med nedleggelsen av senteret å gjøre. Utvalget viser i den forbindelse til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, der det blant annet heter: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysningene som gis er korrekte».
Etter utvalgets mening er innslagets beskyldninger så sterke at Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, om retten til samtidig imøtegåelse, skulle trådt i kraft. Derfor er det etter utvalgets mening sterkt kritikkverdig at NRK nektet ordføreren adgang til tilsvar da han kontaktet redaksjonen etter innslaget. Utvalget viser her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.15, om tilsvarsretten. Utvalget kan heller ikke se at NRK i ettertid har gått ut og rettet opp feilen, slik kravet er nedfelt i Vær Varsom-plakatens punkt 4.13, der det heter: «Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig».

NRK Sør-Trøndelag har brutt god presseskikk.
Stavanger, 24. oktober 2000
Thor Woje,
Catharina Jacobsen, John Olav Egeland, Liv Ekeberg,
Harald Berntsen, Grete Faremo
FOR OFFENTLIGGJØRING I NYHETSSENDING(ER):
«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK Sør-Trøndelag brøt god presseskikk da redaksjonen feilaktig påsto at Frøya kommune hadde sendt to representanter til et eldresenter i et forsøk på å overtale beboerne i en nedleggingssak. PFU mener nyhetsinnslaget bryter med flere av Vær Varsom-plakatens punkter. Utvalget påpeker at redaksjonen burde sjekket opplysningene, og latt ordføreren få imøtegå påstandene som framkom. Utvalget kritiserer også NRK Sør-Trøndelag for at redaksjonen ikke lot ordføreren få komme til orde i etterkant, og ikke rettet de feilaktige opplysningene så snart de var kjent.»