Tegnet for ytringsfriheten

Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og FECO (Federation of cartoonists), i samarbeid med den franske ambassade i Oslo arrangerte søndag en markering til støtte for den frie ytring og det franske folk etter terrorangrepet på Charlie Hebdo.

Norsk Presseforbunds generalsekretær ledet markeringen og her er hennes innledende appell:

«Velkommen til alle som har kommet hit for å stå sammen og vise at vi føler oss fri til å tegne.

Velkommen til Stortingspresident, kulturminister og ordfører Fabian Stang.

Norsk Presseforbund – som samler alle norske medier – står bak dette arrangementet sammen med Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, sammenslutningen av avistegnere (FECO) og Den franske ambassade i Norge.

I dag har vi invitert alle til å tegne– både for å minne og hedre dem som nå er døde fordi de tegnet, fordi de publiserte tegninger, fordi tegningene provoserte – og fordi vi må huske på at det var bare tegninger de laget. Men dere kan selvfølgelig også bruke de blanke arkene til å skrive.

image
(Foto: Anette Andresen).

Etter drapene i Paris har vi rukket å snakke mye om verdien av ytringsfrihet og pressefrihet. Som er frihet til å ytre seg, og frihet til å la være å ytre seg. Men, denne forferdelige hendelsen handler egentlig om å takle følelsen av å være krenket. Ytringsfrihet kan føre til at noen blir fornærmet og noen føler seg unødig såret. Det er naturlig. Derfor kan man protestere mot ytringer. Man kan tegne tilbake, man kan skrive, man kan rope, man kan gå i tog. Man kan sågar bruke loven. Dessuten, i dette tilfellet må vi heller ikke glemme at det mest avvæpnende mot satire, er selvironi.

PÅ FRANSK:

Cette semaine, nous avons tous été Charlie. Partout dans le monde, les gens se sont rassemblés autour de trois mots. JE SUIS CHARLIE pour protester contre les actes des terroristes.
Ainsi, nous avons soutenu la devise de la France ; Liberté, égalité et – surtout – fraternité – pour commémorer les assasinats insensés et pour ne pas oublier la valeur de la liberté d’expression.
Cher Jean- Marc Rives, ambassadeur de France en Norvège, nous sommes unis avec vous. Je vous adresse mes sincères condoléances.

NORSK :
Denne uken har vi alle vært Charlie. Over hele verden har folk samlet seg om de tre ordene JE SUIS CHARLIE i protest mot terroristenes handling. Slik har vi støttet Frankrikes motto; Frihet, likhet og – ikke minst – brorskap – for å minnes de meningsløse drapene og huske på verdien av ytringsfrihet. Kjære Jean-Marc Rives, Frankrikes ambassadør til Norge, vi føler med dere. Kondolerer så mye.

Vi håper dere vil bruke de blanke arkene godt. Selv byr vi på en kort rekke appeller.»

 (Foto: Anette Andresen).
(Foto: Anette Andresen).

Stortingspresidenten, kulturministeren, tegneren Roar Hagen, Oslos ordfører, den franske ambassadøren til Norge, rektor ved Universitetet i Oslo og lederne for Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening holdt appeller.

Alle appellene leser du her.