Redaktøransvar for foredrag

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Redaktøransvar for foredrag

 • Dette emnet har 1 svar, 1 deltaker, og ble sist oppdatert 7 år siden av Nils E. Øy.
Ser 1 svar tråd
 • Forfatter
  Innlegg
  • #36809 Svar
   Harald Sig. Pedersen
   Gjest

   Har en forening som arrangerer foredragskvelder redaktøransvar for foredragets innhold?

  • #36829 Svar
   Nils E. Øy
   Gjest

   Nei, men antakelig spør du om noe annet enn redaktøransvar.

   Redaktøransvaret er egentlig et tilleggsansvar i straffeloven, for de personer som er ansvarlige redaktører for trykte medier (aviser, magasiner mv) og for kringkastingsmedier. Dette tilleggsansvaret innebærer at redaktøren alltid (som hovedregel)  kan trekkes til ansvar for publisert innhold, selv om hun/han ikke har skrevet eller sett innholdet, i tillegg til den som har formulert det aktuelle innhold.

   Du spør antakelig om foreningen er ansvarlig for innhold (og/eller debatt?) på en foredragskveld, og svaret er at hovedregelen i Norge er at den person som kommer med lovstridige ytringer er den som kan trekkes til ansvar. Det vil vel i ditt tilfelle kunne være foredragsholderen, eventuelt en debattdeltaker som går over streken.

   Jeg tror ikke jeg har vært borte i tilfeller der møtearrangør er trukket til ansvar i en slik sak, men teoretisk er det vel mulig at forening/arrangør kunne trekkes til ansvar for medvirkning, dersom de aktivt har lagt opp til at møtet skulle presentere lovstridige ytringer.

   Hvis dette eventuelt skulle handle om ærekrenkelser, er det verdt å merke seg at denne type lovbrudd nylig er avkriminalisert i Norge. Dvs at bestemmelsene om ærekrenkelser er tatt ut av straffeloven, og nå finnes kun i skadeserstatningsloven. Skal man forfølge en slik krenkelse må det altså skje ved sivilt søksmål, eventuelt med krav om oppreisning eller erstatning. Krenkelse av privatlivets fred står fortsatt i straffeloven, og kan dermed anmeldes – i håp om at politiet vil bruke ressurser på den.

Ser 1 svar tråd
Svar til: Redaktøransvar for foredrag
Din informasjon: