Mattilsynet

Ser 2 svar tråder
 • Forfatter
  Innlegg
  • #29334 Svar
   Erik Waatland
   Gjest

   Hei. Jeg har ansvaret for å følge med på Mattilynet for avisa jeg jobber i. Jeg opplever tilsynet som relativt enkle å forholde meg til, men postlistene deres er svært vanskelig å lete i. Tilsynet organiserer seg på region, men jeg jobber i fylkesavis – er derfor ikke interessert i det som skjer i Møre, men kun det i Nord-Trøndelag.

   Postlistene til Mattilsynet har ingen struktur utover at det sorterer under region. Med flere hundre dokumenter, er det svært vanskelig for meg å finne fram til dokumenter som er relevante for mitt nedslagsfelt. Må derfor søke på stedsnavn feks, men flere dokumenter har ikke dette. Resultatet av dette blir at jeg sannsynligvis går glipp av en del dokumenter.

   For å bøte på dette gjorde jeg et forsøk. Inspirert av Vegard Venli ba jeg om innsyn med §9 for å be tilsynet sammenstille dokumenter som har sitt opphav i Nord-Trøndelag. Se mail:

   «Med hjemmel i offentlighetsloven §9 ber jeg om innsyn i alle registrerte postjournaler fra Nord-Trøndelag i perioden 23.03.2015 – 12.04.2015.»

   Fikk nå følgende svar fra tilsynet:

   «<span style=»font-size: 11pt; font-family: Calibri, sans-serif;»>Vi viser til din henvendelse av 21042015 der du ber om innsyn i </span><span style=»font-size: 10pt; font-family: Arial, sans-serif;»>alle registrerte postjournaler fra Nord-Trøndelag i perioden 23.03.2015 – 12.04.2015.</span>
   <p class=»MsoNormal»><span style=»font-size: 10pt; font-family: ‘Arial’,sans-serif;»> </span>Mattilsynet har på sin internettside et Presserom hvor våre offentlige journaler er tilgjengelig. Her ligger Region Midt sin offentlig journal fra 12.04.2015 og tilbake til 26.11.2012. Mattilsynet legger ut sine offentlige journaler regionvis, og Nord-Trøndelag inngår i Region Midt sin offentlige journal.
   http://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/offentlig_journal_og_innsyn/Region_Midt/</p>
   <p class=»MsoNormal»><span style=»font-size: 11pt; font-family: ‘Calibri’,sans-serif; mso-fareast-language: EN-US;»> </span>Om du ikke har oversikt over vår nye organisasjonsstruktur, så finner du det under Enhetsliste for Mattilsynet, følg link:
   http://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/offentlig_journal_og_innsyn/«</p>
   <p class=»MsoNormal»>De er med andre ord lite interessert i å forholde seg til problemstillingen.</p>
   <p class=»MsoNormal»>Mitt spørsmål er da om det er noe jeg kan gjøre. Er det tilfredsstillende at de legger det ut, så er det greit, eller må de forholde seg til innsynsbegjæringen min for å strukturere dette? Er det andre redaksjoner som har samme problem med Mattilsynets postlister?</p>
   <p class=»MsoNormal»>Erik Waatland
   Journalist
   Trønder-Avisa</p>

  • #29363 Svar
   Christer Alexander Jenson
   Gjest

   Hovedregelen er at forvaltningen ikke har plikt til å lage saksdokumenter for å tilfredsstille et innsynskrav. Jeg vil si at ut fra de arkiv- og journalsystemene jeg kjenner til i det offentlige tilfredsstiller ikke «journalpostopplysninger for alle dokumenter med tilknytning til Nord-Trøndelag» kriteriet om at sammenstilling skal kunne gjøres med enkle midler.

   Jeg tror for øvrig ikke tilsynet har forstått hva du ber om. Du er ikke interessert i «registrerte postjournaler» slik du beskriver det, men siden det er det du ber om vil jeg si det var rett å henvise deg til nettsidene.

  • #30135 Svar
   Vegard Venli
   Gjest

   Hei Erik, kult at du er blitt smitten av «§ 9 – syken»!

   Rent juridisk høres ikke Mattilsynets avslag spesielt imponerende ut. Selvsagt kan de i løpet av få tastetrykk foreta utskrift fra journalen, etter dine kriterier (f.eks. avgrenset på tidsperiode, område, også videre). Det er nok mulig å forfølge dette.

   Men, jeg tror likevel den enkleste løsningen på ditt problem (og et generelt veldig godt tips til alle journalister som følger Mattilsynets journal),  ligger i å finne ut hvilket regionkontor du ønsker å følge med på.

   Sjekk journalen deres, og let etter «Enhet:», etterfulgt av et nummer. Dette nummeret identifiserer regionkontoret unikt! Det betyr at du uavhengig av eventuelle sladdinger i journalen, og/eller manglende opplysninger i avsender/mottakerfeltet, kan identifisere kontoret, og således også kunne bestille interessante saker fra ditt nedslagsfelt. Nice, ikke sant? 🙂

    

Ser 2 svar tråder
Svar til: Mattilsynet
Din informasjon: