Innsyn i regnskap

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Innsyn i regnskap

 • Emnet er tomt.
Ser 1 svar tråd
 • Forfatter
  Innlegg
  • #16186 Svar
   Knut Michelsen
   Gjest

   Kan hvem som helst be om innsyn i regnskap inkl. bilag for en offentlig bedrift eller en skole fx. Kan man be om kopi av hele regnskapet eller må må man sitte og bla på et kontor fx.? Er det forskjell på en hvilken som helst borger og en fagforeningsleder fx. (jeg mener at de har innsynsrett) eller en journalist for den saks skyld?

   Hva gjør man hvis man får nei til innsyn. Klage selvfølgelig, men til hvem?

  • #17510 Svar
   Petimeteret
   Gjest

   Hei!

   Ja hvem som helst kan be om innsyn, men det kan være grunner til at du ikke får det.

   Innsyn kan gis på en måte som er praktisk for bedriften. De kan ikke kreve at du sitte på et kontor der, dersom det finns andre praktiske måter å gi innsyn på (f eks papir utskrift, PDF fil eller lignende)

   En fagforeningsrepresentant for ansatte i bedriften vil ha større innsyn i regnskap enn utenforstående. Han kan også ha en taushetsplikt for det han ser. En hvilken som helst borger ( også jeg som anonym) har i teorien lik innsynsrett som en journalist.

   Det er mulig å be om utvidet begrunnelse for et avslag, før man klager. Da må de svare innen ti dager. Selskapet må også begrunne et innsynsavslag bedre, noe som kan deg bedre forutsetninger for å klage. Noen ganger innser selskapet selv at det må gi innsyn ved utforming av en utvidet begrunnelse, da de selv ikke ser at begrunnelsen holder vann.

   Utgangspunktet er at du skal sende klagen til de som har gitt avslaget. Da skal de behandle saken på nytt, og sende saken til klageorganet dersom de står fast på sitt avslag. Dersom alt fungerer som det skal, trenger du ikke å vite hvem som er klageorgan, før du sender klagen.

   Men det er ikke alltid det fungerer som det skal, slik at du også må sende klagen til klagen til klageorganet. Klageorganet er vanligvis nærmeste overordnede forvaltningsorgan. For offentlige bedrifter er det ofte fylkesmenn, men kan være andre statlige organ. Fylkesmannen er også klageorgan for kommunale og fylkeskommunale organ.

Ser 1 svar tråd
Svar til: Innsyn i regnskap
Din informasjon: