Hvorfor Justisdepartementet vil innskjerpe anonymt innsyn

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Hvorfor Justisdepartementet vil innskjerpe anonymt innsyn

 • Emnet er tomt.
Ser 4 svar tråder
 • Forfatter
  Innlegg
  • #16425 Svar
   Lasse Berg
   Gjest

   Departementet oppgir spesielt: Not Stone, Rosa Helikopter, Ittno Knussel, Marit Barnearbeideren, Barnearbeideren i Malaysia, Lasse B, Innsynsanmodning og Konstitusjonen vår.

   Flere av disse er en trussel for departementet fordi de finner plagsomme opplysninger.

   Den gjengen der har påvist dårlig arbeidsmiljø hos DNK, habilitetsproblemer hos JD, at JD på tvilsomt grunnlag omgår ansettelseskrav i tjenestemannslov etc. Trusselen for departementet er altså at det kan komme på bordet flere pinligheter om egen saksbehandling og det uten at de har kontroll på hvor og når det kommer opp.

   Jeg går ut fra jounalister kun søker anonymt når de har en saklig grunn for å gjøre det.

   Jeg har også et journalistisk spørsmål. E-post aliaset mitt (det som står i avsender andressen på e-post) er «Lasse B». Signaturen nederst på e-posten er Lasse Berg. VG oppgir meg sammen med de anonyme. Jeg har gjort henvendelse til journalisten om at jeg ikke liker dette. Jeg er da oppgitt halveis med navn og er lett sporbar til mitt fulle navn. Jeg har spurt ganske mye om innsyn i JD, ut over det har jeg ingenting med artikkelens tema å gjøre. jeg spurte mer før OEP kom enn etter. Avisen har ikke vært i dialog med meg før saken kom på trykk. Er det god journalistikk?

  • #18700 Svar
   Kristine Foss
   Gjest

   Jeg mener det er uproblematisk at VG lager sak på anonyme henvendelser, og publiserer de anonyme «navnene» i avisa. Men sånn jeg forstår deg, så har de omtalt deg som en anonym innsynskrever uten at du har vært det? Isåfall kan dette komme i konflikt med VVP og plikten til å kontrollere faktiske opplysninger (3.2) og/eller plikten til å rette feilaktige opplysninger. Eneste måten å få et sikkert svar på om dette er forenelig med god presseskikk, er å klage inn til Pressens Faglige Utvalg. Det kan være lurt å gå i dialog med redaksjonen en gang til og evt. si fra at du vurderer klage til PFU hvis ikke de retter opp.

  • #18698 Svar
   Bjarne Johannessen
   Gjest

   Hei!

   Det var min sak som ble presentert i VG. Etter å ha lest Lasses innlegg her, synes jeg det er litt rart at min sak er beskrevet sammen med disse anonyme innsynsbegjæringene.

   Jeg fikk ihvertfall et spørsmål om ?hvordan det føltes? før saken kom på trykk.

  • #18696 Svar
   Sam Spade
   Gjest

   Det er helt utrolig hvor provosert arkivfolkene og de andre ansatte i det offentlige blir når det kommer anonyme innsynskrav. Heldigvis gir de fleste seg når man triller en paragraf.

  • #18694 Svar
   Anonym
   Gjest

   Justisdepartementet burde heller gå motsatt vei. Arkivene skulle bli pålagt å anonymisere innsynsbegjæringene før de sendes videre til saksbehandler. Da hadde saksbehandler sluppet å bli påvirket av hvem som søker innsyn, men kunne konsentrere seg om dokumentenes innhold. Altfor ofte prioriteres det utfra hvem som søker innsyn.

   Jeg har også lagt merke til at noen bruker utrolig mye energi på å finne ut hvem den anonyme er, ofte mer tid på det en selve innsynsbehandlingen.

Ser 4 svar tråder
Svar til: Hvorfor Justisdepartementet vil innskjerpe anonymt innsyn
Din informasjon: