God sak

 • Emnet er tomt.
Ser 0 svar tråder
 • Forfatter
  Innlegg
  • #16339 Svar
   Vegard Førland Venli
   Gjest

   Høres ut som du har en god sak der 🙂

   Start med å send et skriftlig innsynskrav, hjemlet i offentleglova §9. Klag når avslaget kommer.

   I mellomtiden:

   Etter hva jeg har forstått har de aller fleste barnevern i landet relativt kompliserte saksbehandlingssystemer som absolutt er i stand til å lage statistikk. Du kan starte i den enden. Ring til lederen og spør masse spørsmål om hva som er mulig å lage «på baksiden». Om svaret du får er at det ikke er teknisk mulig, er jo det en kjempesak – for da har ikke barnevernet muligheter til å ivareta grunnleggende funksjoner overfor f.eks. kommunestyret.

   Får du trøbbel, kan du forsøke å vise til veiledningsplikten i Forvaltningsloven. Men jeg tenker uansett at det er en god sak om lederen ikke vil fortelle allmennheten om hva slags muligheter som ligger i systemet.

   Er derimot svaret er at ja, tallene kan produseres, men nei, du får dem ikke, er saken en ganske annen. Da må det finnes et lovlig unntaksgrunnlag i offentleglova. Og jeg tviler på at det finnes. Det eneste jeg kan tenke meg kan bli aktuelt er taushetsplikt. Dersom det f.eks. er kun tre eller fem personer dette gjelder… Men i så fall må de jo skrive dette i begrunnelsen, og da har du jo ikke noen sak. Da er det ikke snakk om den økningen du har som tese.

   Å nekte å utlevere slike tall på årsbasis – det er jo snart perfekt tidspunkt å kreve dem utlevert, det får de nok neppe medhold i hos Fylkesmannen.

   Også du, et lite tips til… Trål postlistene etter dokumenter sendt til saksbehandlere i barnevernet, eller enheten som sådan. Be om innsyn i alt du kommer over. Snart har du kanonoversikt over hvordan barnevernet i din kommune behandler innbyggerne. Da kan du vurdere om du vil begjære taushetsplikten opphevet, slik at du kommer i kontakt med innbyggere som er i barnevernets søkelys. Det kan være et presseetisk vepsebol, men det kan også bli sabla godt stoff av slikt. Ferdige maler med fremgangsmåten ligger her inne under klag på 1-2-3.

   Bare meld tilbake her på forumet eller ta direkte kontakt med meg om det skulle være noe mer. Spennende sak 🙂

Ser 0 svar tråder
Svar til: God sak
Din informasjon: