Forhåndsklassifisering av dokumenter

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Forhåndsklassifisering av dokumenter

Ser 1 svar tråd
 • Forfatter
  Innlegg
  • #16244 Svar
   Uten navn
   Gjest

   Hei! Hva er status m.h.t. forhåndsklassifisering av hele dokumenter med bakgrunn i unntakshjemmel fra Offentlighetslova når det er åpenbart at ikke innsyn vil bli gitt? Er dette vanlig praksis og har det offentlige hjemmel til å gjøre dette for hele dokumentet eller deler av dokumentet? I så fall hvor kommer den hjemmelen fra?

   Takker.

  • #17808 Svar
   Christer Alexander Jenson
   Gjest

   Forhåndsklassifisering er lovlig i den forstand at det ikke er forbudt. Det en forhåndsklassifisering er, er at forfatteren av dokumentet gir uttrykk for dokumentets innhold — en «huskelapp» fra forfatter til senere lesere/saksbehandlere. Man trenger ingen særskilt hjemmel for å gi uttrykk for dette i dokumentet, fordi en forhåndsklassifikasjon i seg selv ikke skal ha noen rettsvirkning, jfr. nedenfor.

   Det som er ulovlig er å benytte forhåndsklassifiseringen i seg selv alene som avslagsgrunnlag. Dette er i strid med offentleglova § 29 som oppstiller krav om at alle innsynsbegjæringer skal avgjøres konkret og selvstendig.

   I de offentlige organer jeg har arbeidet i har det vært vanlig praksis å påføre dokumenter klassifikasjon (taushetsbelagt, internt, etc).

Ser 1 svar tråd
Svar til: Forhåndsklassifisering av dokumenter
Din informasjon: