Forhåndsklassifisering av dokumenter

Presseforbundet Forum Still spørsmål Forhåndsklassifisering av dokumenter

Dette emnet inneholder 1 svar, har 1 deltaker og ble sist oppdatert av  Christer Alexander Jenson 2 år, 6 måneder siden.

 • Forfatter
  Innlegg
 • #16244 Svar

  Uten navn

  Hei! Hva er status m.h.t. forhåndsklassifisering av hele dokumenter med bakgrunn i unntakshjemmel fra Offentlighetslova når det er åpenbart at ikke innsyn vil bli gitt? Er dette vanlig praksis og har det offentlige hjemmel til å gjøre dette for hele dokumentet eller deler av dokumentet? I så fall hvor kommer den hjemmelen fra?

  Takker.

 • #17808 Svar

  Christer Alexander Jenson

  Forhåndsklassifisering er lovlig i den forstand at det ikke er forbudt. Det en forhåndsklassifisering er, er at forfatteren av dokumentet gir uttrykk for dokumentets innhold — en «huskelapp» fra forfatter til senere lesere/saksbehandlere. Man trenger ingen særskilt hjemmel for å gi uttrykk for dette i dokumentet, fordi en forhåndsklassifikasjon i seg selv ikke skal ha noen rettsvirkning, jfr. nedenfor.

  Det som er ulovlig er å benytte forhåndsklassifiseringen i seg selv alene som avslagsgrunnlag. Dette er i strid med offentleglova § 29 som oppstiller krav om at alle innsynsbegjæringer skal avgjøres konkret og selvstendig.

  I de offentlige organer jeg har arbeidet i har det vært vanlig praksis å påføre dokumenter klassifikasjon (taushetsbelagt, internt, etc).

Svar til: Forhåndsklassifisering av dokumenter
Din informasjon: