Uakseptabel arrestasjon av NRK-journalister i Qatar

Arrestasjonen av journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani er et uakseptabel og opprørende.

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert søndag kveld i Qatar, dagen før de skulle dra hjem etter å ha vært i landet for å rapportere om forberedelsene til fotball-VM 2022. De ble løslatt etter to døgn, melder NRK.

– Arrestasjonen viser med all tydelighet hvor dårlig det står til med respekten for fri og uavhengig journalistikk. Det er uakseptabelt og opprørende og bør vekke sterke protester. Dessuten er det viktigere enn noen gang at mediene fortsetter å sette kritisk søkelys på forholdene i Qatar, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Norsk Journalistlag (NJ) tar også sterk avstand fra det de mener er Qatars angrep på den frie journalistikken.

Ifølge NRK selv har Ekeland og Ghorbani dekket offisielle markeringer, snakket med offentlige representanter og en rekke arbeidere om deres betingelser. Ledelsen i NRK opplyser at de til enhver tid vært helt åpne overfor myndighetene i Qatar om hensikten med denne reportasjereisen, som var å vise fram et bredt bilde av hva som skjer i landet.

Til VG sier Ekeland at de har reist rundt og prøvd «å se det vi mener er viktig å se», blant annet hvordan stadionene til neste års VM ser ut og hvordan gjestearbeiderne blir behandlet.

NRK skulle også intervjue regimekritikeren Abdullah Ibhais, som tidligere var media- og kommunikasjonsdirektør i Qatars VM-organisasjon. Han ble arrestert få timer før intervjuet, noe som ble bekreftet organisasjonen Amnesty.

Det norske fotballbladet Josimar er også blitt truet med søksmål av VM-arrangøren i Qatar etter en sak de publiserte hvor de stilte spørsmål ved om Ibhais ble anklaget for korrupsjon fordi han hadde reagert på behandlingen av fremmedarbeidere i landet. Ifølge Amnesty har 15 000 fremmedarbeidere dødd i landet siden det ble tildelt VM i 2010.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.