Mette Mikkelsen mot Verdens Gang

PFU-sak 327/13


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en førsteside i Verdens Gang (VG) som viser bilde av et barn som døde i en drukningsulykke og som aldri ble funnet. I reportasjen, som dreier seg om personer som blir borte på havet, forteller barnets mor om båtulykken for 16 år siden, og savnet etter datteren.

Klager er barnets tante, som klager med samtykke fra sin bror, barnets far. Det presiseres at det ikke er selve innholdet det reageres på, men at far og hans familie ikke ble varslet før publiseringen. Klager skriver at far og datter (halvsøster til avdøde) fikk sjokk da de så VGs forside.

Verdens Gang (VG) forstår reaksjonen og skriver at i en ideell verden bør nærmeste pårørende til barn som blir eksponert på VGs forside være orientert på forhånd. Det vises imidlertid til at i dette tilfellet har mor vært alene om ansvaret og omsorgen for datteren, og far var ikke blant dem hun ville varsle 16 år etter kontakt. VG mener hun må ha rett til å bestemme dette.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at det ikke reageres på omtalen eller fremstillingen, men det faktum at far og hans familie ikke ble varslet. Utvalget registrerer at VG i arbeidet med artikkelen la stor vekt på at relevante pårørende skulle varsles, men forstår at VG ikke ønsket å be mor om å ta kontakt med far. Derimot mener utvalget at VG hadde et selvstendig ansvar for å orientere far om at det ville komme en større reportasje om datterens ulykke. På den måten kunne VG unngått å påføre far den belastningen det måtte være å uforberedt bli konfrontert med en slik publisering. Det vises her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.6, om å vise hensyn overfor pårørende. Prinsipielt mener utvalget av at et slikt hensyn normalt må utvises uavhengig av hvilket forhold nære pårørende har seg imellom.

Verdens Gang har brutt god presseskikk.

Oslo, 25. februar 2014

Hilde Haugsgjerd,
Alexander Øystå, Øyvind Brigg, Martin Riber Sparre,
Henrik Syse, Reidun Førde