Nei til offentlig lobbyregister

Regjeringen sier nei til Venstres forslag om å innføre et offentlig lobbyregister over besøkende til Stortinget og regjeringen.

Regjeringen ønsker ikke åpenhet rundt hvem som prøver å påvirke politiske beslutningsprosesser. Til tross for at SV tidligere har vært ivrig forkjemper for lobbyregister på Stortinget, har SV-statsråd Heidi Grande Røys, på vegne av regjeringen, sagt nei til forslaget fra Venstre om å innføre et lobbyregister for Stortinget, departementene og SMK. Dette skriver Aftenposten i et oppslag onsdag denne uken.

Bakgrunnen for forslaget var en utredning fra Stortingets utredningsseksjon der det blant annet ble konkludert med følgende:

«Grunnleggende demokratihensyn tilsier full åpenhet omkring innspill som utgjør faktagrunnlaget til beslutningstagerne. Både interessegrupper og politikere bør tåle søkelys på prosesser som foregår i forkant av viktige beslutninger».

Venstre reagerer sterkt på at regjeringen går imot forslaget, og mener SV avslører manglende troverdighet i et viktig demokratispørsmål. – Det er et stadig større behov for åpenhet rundt politiske prosesser, og lobbyregister har blitt en stadig viktigere del av politiske beslutningsprosesser, skriver Venstres Gunnar Kvassheim i et innlegg på Venstres nettsider.

Les også aftenpostens Leder søndag: Flaut avslag.

Synspunkter? Kjør debatt på Offentlighet sitt diskusjonsforum!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *