Fylkesmann ville holde tilbake Terra-vedtak

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane ville ifølge Bergens Tidende holde vedtak hemmelige i en begrenset periode - angivelig for å gi kommunene en fair sjanse før mediene slapp til.

Som uavhengig klageinstans skal fylkesmannen vurdere om kommunene har gjort noe ulovlig i Terra-saken. Fylkesmannen i Sogn er først ute med sin avgjørelse, men hadde ifølge Bergens Tidende en egen plan for når allmennheten skulle få innsyn.

Ifølge avisen ville fylkesmannen gi de to kommunene en fair sjanse før medietrykket satte inn. Derfor skal han ha bestemt seg for å sende vedtakene på e-post til de to kommunene dagen før allmennheten fikk innsyn. Jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Jan Frithjof Bernt sier til avisen at det ikke er hjemmel i loven til å vente med å gi innsyn i offentlige dokumenter av hensyn til adressaten, og at det er svært uheldig hvis fylkesmannen setter seg over dette. Leder i Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund, Arne Jensen uttaler til avisen at det er hårreisende at fylkesmannen bryter en lov han er satt til å forvalte.

Etter at Bergens tidende konfronterte fylkesmannen med loven, skal kontoret ha gjort helomvending. Brevene skal nå sendes ut til kommunene i morgen, samtidig som at de legges ut for offentlig ettersyn.

Les hele saken på bt.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *