Vinnerne av den store journalistprisen

Vinnerne av den store journalistprisen 2020 er Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord.

De vinner prisen for sitt arbeid med artikkelserien “Glidens pris”.

– Dette er først og fremst kjempemorsomt! Det er en stor ære å få den store journalistprisen, og det er med stor ydmykhet vi mottar den, sier Siri Gedde-Dahl, gravesjef i Dagbladet og én av de fire journalistene som mottar prisen.

Prisen deles ut årlig i regi av Norsk Presseforbund og er på 100 000 kr.  Den har vært delt ut siden 1992, og du kan se alle prisvinnerne nederst i artikkelen.

Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK, TV 2 og Fagpressen.

– Avslørende journalistikk

Juryen har bestått av René Svendsen (NR), Kirsti Husby (MBL), Tove Lie (Fagpressen), Silje Hovland (TV2), Ole Torp (NRK) og Finn E. Våga (NJ).

– Dette er avslørende journalistikk som stopper forgiftning av mennesker – og dermed hindrer at flere dør, sier juryleder Finn E. Vågå som i kveld fikk æren av å overrekke prisen live. Hele begrunnelsen kan leses mot slutten av denne artikkelen.

Den store journalistprisen deles vanligvis ut i Grieghallen i Bergen under åpningen av Mediedagene. I år foregikk åpningsshowet digitalt. Vinnerne måtte derfor informeres på forhånd, slik at de kunne komme ned til The Hub i Oslo, der det streames fra.

Slik så det ut da de ble informert om prisen tidligere denne uka:

VIDEO: Frank Karlsen

– Ufattelig stolt

Alexandra Beverfjord, redaktør i Dagbladet sier hun er ufattelig stolt av jobben de har gjort.

– Teamet bak «Glidens pris» har lagt ned et enormt arbeid for å sette søkelyset på helseeffekter ved fluorbruk i skismøring. De har imponert stort både metodisk og fortellerteknisk. Og viktigst av alt: De har levert journalistikk som har fått viktige konsekvenser, sier  hun.

Nominasjonen fra Dagbladet til journalistprisen kan leses her.

– Takk til dem som stilte opp

Prisvinnerne synes selv det er et godt prosjekt. – Det har vært metodisk spennende og nyskapende, samtidig som det har hatt stor effekt i samfunnet, ikke minst gjennom vedtaket til FIS Council om totalforbud mot fluor i alle grener.

Vinnerne ønsker å rette en særlig takk til alle de som stilte opp til blodtesting og de som bidro med sine personlige historier.

– Vi er mange som har erfart hvor effektiv og god smøring fluor er, men nå vet vi også hvor ødeleggende det er både for naturen og lungene, sier Gedde-Dahl.

Hele talen fra juryleder og begrunnelse for prisen kan leses her:

«Sjelden har juryen hatt gleden av – og den spennende utfordringen ved – å vurdere så mange fantastiske journalistiske prosjekter som i år. Vi har lest gode nominasjoner fra noen av de minste redaksjonene i landet – og fra de største. La meg kort nevne noen av dem som skiller seg ut:

  • VG som avdekket de brutale konsekvensene helsereformen har hatt for mange eldre og syke.
  • NRK-journalist Annemarte Moland sitt grundige og nøkterne prosjekt om selvmord, som reiser blant annet det ubehagelige spørsmålet: Kunne flere mennesker vært reddet?
  • TV2 som gikk dypere inn i hva som skjedde da VG formidlet videoen der Sofie Bakkemyr danset med Trond Giske. Saken førte til smertefull selvransakelse i VG – og et nedsatt kildeutvalg har foreslått flere endringer i Vær Varsom-plakaten om medienes kildebruk.
  • Dagbladets Asle Hansen som i årevis har jobbet for rettferdighet for de mest sårbare barna, og som gang på gang har avslørt massiv svikt i en sektor som er lukket og komplisert, nemlig barnevernet.

Som dere skjønner; norske journalister jobber frem grundige prosjekter som avslører, opplyser, opprører og beveger verden i en litt bedre retning – og gir noen mennesker oppreisning og andres liv litt mindre vonde å leve.

Og dette er kjernevirksomheten til media: Å finne – og fortelle historier. Gjennom hvordan de forskjellige historiene er formidlet, får vi vite hva som skjedde da og hva som vil skje nå, formidlet på morsomme, triste, nøkterne og faktatunge måter – alt etter hvilken historie som fortelles.

Jeg vet ikke hvordan dere opplever å gå løs på et nytt journalistisk prosjekt, men la meg dele med dere min opplevelse:

Jeg glir sakte inn i et vinterlandskap der nesten alt rundt meg er hvitt, som er jeg en nysgjerrig skiløper som skal oppdage noe spennende. Jeg vet hva som er målet, men ikke alltid hvordan jeg skal komme fram. Jeg vet ikke hva jeg vil finne, hvor tunge motbakkene vil bli, hvem jeg vil møte, hva som tenner håpet – når jeg vil være ferdig med å utforske viddene og hvor kalde vinder som vil blåse. For journalistikk er ofte å begi seg inn i det ukjente, det uoppdagede, det ensomme.

Vi i juryen har dypdykket i prosjekter som viser at journalistikken betyr noe, kanskje mer enn noen gang. God journalistikk er døråpneren til et demokratisk samfunn. Å være journalist bygger på en følelse av ansvar for å formidle sannheter til samfunnet, uansett hvor ubehagelige de kan være.

Årets prisvinnere har ikke bare vist imponerende journalistisk utholdenhet, men også hatt mot til å gå løs på en nasjonalhelligdom.

Dette er journalistikk som snakker sannheten i møte med løgnene, uten frykt eller fordommer.

Dette er journalistikk som holder speilet opp mot vår folkesjel, og avslører at det vi trodde var uskyldig skjønnhet, forfriskende fritidsaktivitet og en sentral del av norsk identitet, også er en kynisk storindustri som altfor lenge har fått operere  i det uoversiktlige landskapet mellom ren idrettsglede og rå kapitalisme.

Rundt to millioner av oss har ski på beina i løpet av ett år. Skisport er nasjonalopplevelser på sitt beste.

Men prisvinnerne avslører at idretten også har en skremmende, mørk bakside: profittbegjær, lidelse og død.

I dette grundige, opprørende og bevegende prosjektet, som viser at nøkterne nyhetsavsløringer kan kombineres med fascinerende historiefortelling, avsløres helseskadene som fluorholdig skismøring har påført mange mennesker.

Saken er viktig fordi den angår mange: Profesjonelle skiløpere og deres smørere, vanlige turgåere og de yngste blant oss, med foreldre som har sørget for at skiene til ungene har hatt best mulig glid.

Vi har latt oss imponere over blant annet følgende:

  • At redaksjonen samarbeider på tvers av avdelinger og kompetanse – for å sette sammen det beste teamet
  • Et nært samarbeid med eksterne fagmiljøer, blant andre forskere, for å måle fluorinnholdet i skismøring, med Folkehelseinstituttet for analyser av blodprøver, med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet for å finne fluorverdier i jord, fisk og meitemark.
  • Teamet dro til den italienske fabrikken som lagde fluorsmøringen, og finner ut at arbeiderne hadde astronomiske nivåer av gift i blodet.
  • Journalistikken får store konsekvenser: Fluor er blitt forbudt i hele verden.

Stor journalistikk åpner øynene våre. I en tid der mange tilslører virkeligheten, der mistilliten til fagfolk og de vi har valgt til å styre verden øker i styrke, trenger vi modige og utholdende journalister som hjelper oss til å finne fakta og se sannheten. For uvitenhet skaper frykt og sinne.

Spør ikke lenger om hvor du var da Oddvar Brå brakk staven.

Spør heller hvor du var da Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord vant Den store journalistprisen for “Glidens pris”.

Tidligere prisvinnere.

Den store journalistprisen har vært utdelt siden 1992, da den erstattet den tidligere Narvesenprisen.

1992 Arne O. Holm, Dagbladet
1993 Sissel Benneche Osvold, Dagbladet
1994 Fritz Breivik, Nordlands Framtid
1995 Tomm Kristiansen, NRK
1996 VGs politiske redaksjon
1997 Finansredaksjonen i Dagens Næringsliv
1998 Anne Grosvold, NRK
1999 Steinar Hansson, Dagsavisen
2000 Inge Sellevåg, Bergens Tidende
2001 Harald Stanghelle, Aftenposten
2002 Ikke utdelt
2003 Åsne Seierstad, freelancejournalist
2004 Harald Henden, VG
2005 Magasinet-redaksjonen i Dagens Næringsliv og Roar Christensen i Bergens Tidende
2006 Redaksjonen i TV-programmet Typisk Norsk, NRK
2007 Knut Olav Åmås, Aftenposten
2008 Helle Cathrine Aarnes, Bergens Tidende
2009 Per Christian Magnus, Robert Reinlund og Anne Marie Groth, TV 2
2010 Bernt Jakob Oksnes, Dagbladet.
2011 Odd Isungset for arbeidet med William Nygaard-saken
2012 Trude Lorentzen, Eivind Sæther og Adrian Øhrn, Dagbladet
2013 Kjetil Bragli Alstadheim, Dagens Næringsliv
2014 Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer, freelancejournalister
2015 Maria Mikkelsen og Synnøve Åsebø, VG
2016 Vegard Venli, Kommunal Rapport; Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen, Dagbladet
2017 Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Rune Vandvik, Stavanger Aftenblad
2018 Finn Graff og Per Egil Hegge
2019 Maria Mikkelsen, Frank Haugsbø og Mona Grivi Norman, Verdens Gang (VG) for Tolga-saken.

Kilde: https://snl.no/Den_store_journalistprisen