Mediedebatter på Arendalsuka

Mediepolitikk og varslervern er tema for de to debattene medieorganisasjonene arrangerer på Mediebåten under Arendalsuka. 

Kulturminister Trine Skei Grande deltar i en bred mediepolitisk debatt med mange sentrale politikere og representanter for mediebransjen onsdag 15. august. Dagen før er det vern av varslere som er temaet, rett før høringsfristen for varslingsutvalgets forslag.

Mediepolitikk på vent? «Det haster» skrev Mediemangfoldsutvalget i sin utredning. De fryktet at den samfunnsviktige journalistikken vil bygges ned og forsvinne før bærekraftige forretningsmodeller er på plass. Bransjen var enig med utvalget. Halvannet år seinere venter vi fortsatt på at Kulturdepartementet skal legge frem en stortingsmelding. Når kommer den? Og viktigere: hva skal den inneholde? I mellomtiden fortsetter Google og Facebook å ta milliarder i annonsemarkedet, og jammen skal ikke Posten snart slutte å levere aviser hver dag også.

Møt kulturminister Trine Skei Grande (V) og stortingsrepresentantene Tage Pettersen (H), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til debatt på Mediebåten onsdag 15. august kl 14.30. Underveis blir det speed-dating mellom politikerne og blant annet sjefredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby, sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Nationen, Irene Halvorsen og MBL-direktør Randi Øgrey.

Får vi et bedre varslervern? Alle er enige om at varslervernet må styrkes. I mars la et regjeringsoppnevnt utvalg frem forslag til hvordan det kan skje. Men vil det hjelpe? Og hva trengs? Hvor langt er politikerne villige til å gå for å styrke varslerinstituttet? Høringsfristen går ut i september. Medieorganisasjonene inviterer til varslerdebatt på Mediebåten tirsdag 14. august kl 13.15. Blant annet deltar jurist og fagdirektør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap), stortingsrepresentant Svein Harberg (H) og NRs generalsekretær Arne Jensen.

Arrangører av begge debatten er Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser, Fagpressen, Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Redaktørforening.