Her er alle opptakene

Tirsdag 11. januar arrangerte Norsk Presseforbund "Etikkåret 2021". Arrangementet gikk digitalt, direkte fra Pressens hus.

Nedenfor har vi redigert ut de ulike programpostene, i den rekkefølgen de ble sendt. Om du ønsker å se hele sendingen sammenhengende, kan du se den i bunnen av artikkelen. Under klippet med PFU-leder ligger også lenke til PFU-statistikken, samt en artikkel om statistikken 2021.

—-

Generalsekretær Elin Floberghagen ønsket velkommen og presenterte målene for arbeidet med presseetikk og PFU fremover (5 min).

—-

Anne Weider Aasen, leder av Pressens Faglige Utvalg (PFU), presenterte fjoråets «PFU-regnskap» og ble etterpå intervjuet av programleder Ingerid Stenvold (30 min).

Mer informasjon om PFU-tallene og en artikkel:

Her ligger alle tallene for 2021. PFU-statikken 2021
Her er en artikkel vi har skrevet om statistikken: Økt klagemengde og rekordmange fellelser på VVP 3.2 og 4.14.

—-

Document hadde flest fellelser i 2021. Hans Rustad er ansvarlig redaktør i Document. Han  kom til Pressens hus tirsdag for å fortelle hvordan redaksjonen jobber med presseetikken (20 min).

—-

Hva gjør vi med kommentarfeltene?

Aldri før har PFU felt så mange kommentarer i kommentarfelt som i fjor. Det var en dobling av antall fellelser fra 2020 til 2021. Karoline Andrea Ihlebæk, forsker i journalistikk ved OsloMet, holdt innledningsvis en presentasjon om utviklingen av kommentarfeltene (ca 10 min).

Tre redaktører kom for å snakke om hvordan det jobbes med kommentarfeltene, både i egen publikuasjon og på Facebook: René Svendsen, Fredriksstad Blad, Alexandra Beverfjord, Dagbladet, Per Arne Kalbakk, NRK (20 min).

—-

Har PFU flyttet grenser?

VVP 3.2 handler om kildebruk og kontroll av opplysninger. Det var dette VVP-punktet PFU benyttet flest ganger i sine fellelser i 2021. Det var også VVP 3.2 Ap-politiker Trond Giske mente medine hadde brutt, da han klaget inn fem aviser til PFU. Giske fikk imidlertid ikke medhold i PFU, noe som har skapt debatt. Debatten om VVP 3.2 ble innledet med en diskusjon mellom klager Trond Giske og en av de innklagede, Lars Helle tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad (14 min) om den aktuelle publiseringen. Deretter ble det en debatt om PFU og VVP 3.2, og hvorvidt PFU har flyttet grenser i 2021. Her deltok Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskolen i Volda, Anne Weider Aasen, PFU-leder og  Bernt Olufsen, tidligere ansvarlig redaktør i Verdens Gang (40 min).

——————————————

Hele sendingen kan ses i opptak her (ca 2 timer)