Mistanke om fusk i innstilling

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Mistanke om fusk i innstilling

Ser 1 svar tråd
 • Forfatter
  Innlegg
  • #34343 Svar
   Torfinn Sander
   Gjest

   Hei,

   Jeg jobber i en statligavdeling i offentligsektor. I vår seksjon så har vi ansatt en person til et 6 måneders engasjement, iløpet av hans engasjement har det dukket opp en ledig fast stilling som seniorrådgiver. Vedkommende er nyutdannet (Bachelorgrad) og har ingen annen formell arbeidserfaring enn de 6 månedene. Vedkommende søkte på den ledige stillingen og har satt opp meg som referanse. Da jeg ble ringt opp som referanse, fortalte jeg arbeidsgiver at jeg anbefalte å ikke ansette vedkommende da han ikke oppfylte 3 av 4 krav itillegg til at stillingen av en seniorrådgiver stilling som krever litt mer enn 6 måneders formell arbeidserfaring.

   Vedkommende blir allikevel innstilt som nr 1 av avdelingsleder og en innstilling er nå overlevert til HR til behandling. Jeg mistenker at det jeg har sagt som referanse for søker er blitt «pyntet» på, har jeg noen mulighet til å kunne få vite om dette er tilfelle ved å kontakte HR direkte, eller noen annen måte på å påvirke prosessen videre før søker eventuelt blir ansatt?

  • #34381 Svar
   petimeteret
   Gjest

   Hei!

   Før jeg kommenterer det du spør etter, synes jeg du oppfører deg noe uvanlig. Jeg forutsetter i det videre at du faktisk er spurt om å være referanse.

   Man takker ikke ja til å være referanse for noen man ikke vil anbefale en arbeidsgiver. Som referanse skal du uttale deg om hvordan personen er. Om han har gjort god jobb de 6 månedene er din sak å uttale deg om. Om 6 måneders arbeide er nok prakis til å bli seniorrådgiver er ikke noe en referanse trenger å ta stilling til. Om du har kommentert det, er det helt greit at det ikke er tatt med i innstillingen.

   I en stillingsannonse der man søker etter en seniorrådgiver i det offentlige pleier man å stille krav til utdannelse og erfaring. Bachelor med 6 måneders erfaring vil i de fleste tilfeller være altfor lite. Det avgjørende vil være hva som står i utlysningsteksten.

    

   Du skriver at han ikke tilfredstiller 3 av 4 krav. Hvis dette er «skal» krav av typen  «Søker skal ha minst 5 års arbeidserfaring», har man ikke i det offenlige lov til å ansette vedkommende. I det offentlige har man ikke lov til å ansette personer som ikke tilfredstiller formalkravene. Får man ikke kvalifiserte søkere, så må man utlyse stillingen på nytt, eventuelt med justerte krav.

   Dette er regler som enhver HR avdeling skal vite, men du kan gjøre dem oppmerksom på det om du er i tvil.

    

    

    

    

    

Ser 1 svar tråd
Svar til: Mistanke om fusk i innstilling
Din informasjon: