Innsynsrett

 • Emnet er tomt.
Ser 1 svar tråd
 • Forfatter
  Innlegg
  • #28075 Svar
   Student
   Gjest

    
   <p class=»MsoNormal» style=»margin: 0cm 0cm 10pt; line-height: normal; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto;»><span style=»font-family: ‘Times New Roman’,’serif’; font-size: 12pt; mso-fareast-font-family: ‘Times New Roman’; mso-fareast-language: NO-BOK;»><span style=»color: #000000;»>Konsulent Tom Ås er ansatt på bygningskontoret. En dag får han besøk av journalist Finn Bue fra avisen Lokalnytt som ønsker å lage en artikkelserie om behandlingen av byggesakene i kommunen. Han ber Tom om å få se all byggesakene i kommunen gjennom de to siste årene. </span></span></p>
   <span style=»color: #000000;»><b style=»mso-bidi-font-weight: normal;»><span style=»font-family: ‘Times New Roman’,’serif’; font-size: 12pt; mso-fareast-font-family: ‘Times New Roman’; mso-fareast-language: NO-BOK;»><span style=»mso-list: Ignore;»><span style=»font: 7pt/normal ‘Times New Roman’; font-size-adjust: none; font-stretch: normal;»>    </span></span></span></b><!–[endif]–><span style=»font-family: ‘Times New Roman’,’serif’; font-size: 12pt; mso-fareast-font-family: ‘Times New Roman’; mso-fareast-language: NO-BOK;»>Har Finn Bue krav på å få se alle sakene?</span></span>

    

  • #28126 Svar
   Vegard Venli
   Gjest

   Da er vel herr Bue i ferd med å tøye grensene for avgrensing av innsynskravet, etter offentlighetsloven § 28, annet ledd:

   «Innsynskravet må gjelde ei bestemt sak eller i rimeleg utstrekning saker av ein bestemt art. Dette gjeld ikkje når det blir kravd innsyn i ein journal eller liknande register».

   Alle byggesaker for den siste måneden ville nok vært innenfor, men for de siste to årene befinner seg nok et eller annet sted i grenseland.

   Imidlertid ser du av bestemmelsens annets punktum, at kravet til identifikasjon ikke gjelder når en krever innsyn i journal eller lignende register. En må nok kunne anta at herr Bue fullt ut vil ha krav på innsyn i en utskrift av vedkommende byggesaksarkiv, som viser en oversikt over alle byggesakene de siste to årene.

   Med en slik liste for hånden, er det teoretisk sett ikke noe i veien for at herr Bue så benytter denne listen til å kreve innsyn i sak for sak, om nødvendig i alle byggesakene slik det opprinnelige ønsket vel var. Strengt talt kan ikke kommunen nekte å etterkomme innsynskravene, når de fremsettes separat på denne måten.

   Personlig ville jeg imidlertid tenkt meg om før jeg tok teorien helt ut i praksis. Poenget med innsynsrettighetene er jo på ingen måte å plage det offentlige, men å gi den som ønsker innsyn, det innsynet vedkommende trenger for å ivareta sine interesser, enten det nå er som privatperson og grunneeier eller som journalist som undersøker saker og ting på vegne av fellesskapet.

   Med andre ord; herr Bue gjør trolig klokt i å først be om listen over alle byggesaker de siste to årene, og identifisere hvilke av dem han tror er nødvendig for å ivareta sine interesser.

Ser 1 svar tråd
Svar til: Innsynsrett
Din informasjon: