Snart klart for påmelding til Åpenhetstinget 2010!

Neste uke åpner påmeldingen for Norsk Presseforbunds Åpenhetsting 2010. Dagen er tirsdag 28. september 9-16 på Felix konferansesenter i Oslo. Her får du en rask og effektiv innføring i de nyeste rettighetene og de beste tipsene innen offentlighet og innsyn. I tillegg blir det debatter og utdeling av Norsk Presseforbunds åpenhetspris ? Flaviusprisen 2010! Her får du noen smakebiter fra programmet.

Neste uke åpner påmeldingen for Norsk Presseforbunds Åpenhetsting 2010. Dagen er tirsdag 28. september kl 9-16 på Felix konferansesenter i Oslo. Her får du en rask og effektiv innføring i de nyeste rettighetene og de beste tipsene innen offentlighet og innsyn. I tillegg blir det debatter og utdeling av Norsk Presseforbunds åpenhetspris ? Flaviusprisen 2010!

Her får du noen smakebiter fra programmet.

Mediene ? vaktbikkjer uten hjørnetenner?

Pressens samfunnsoppdrag er vårt hovedargument for å få ut informasjon. Men hvordan oppfyller vi egentlig vårt samfunnsoppdrag? Søker vi opplysninger om de viktige sakene? Formidles de på en måte som tjener samfunnet? Og hvordan oppleves mediene i sin kontakt med forvaltningen? Direktør i Utlendingsdirektoratet Ida Børresen forteller om sine erfaringer med pressen.

Frislipp av offentlige data
Ved hjelp av offentlig tilgjengelig data utviklet NRK maktbasen ? en samlet oversikt over hvilke styrer og verv politikere engasjerer seg i. Offentlighetsloven gir oss rett til å bruke offentlig tilgjengelig data til hva vi vil. Men får vi det vi har krav på? Og bør all offentlig data viderebrukes? Journalist i Aftenposten Alf Endre Magnussen viser eksempler på saker som har blitt til gjennom bruk av offentlig registre. I tillegg kommer Fornyingsdepartementet for å fortelle om data.norge.no. Deretter blir det debatt med blant andre blogger og leder i Abelia, Paul Chaffey. Flere spennende navn kommer!

Facebook – pjatt eller påvirkning?
Flere norske kommuner pøser ut meldinger på Facebook. Hva vil de med det? Blir det annet enn enveiskommunikasjon? Følger de offentleglova? Er det et problem at så mange kommuner ikke er på Facebook?.

?Magi med paragraf ni?

Lurer du på hvordan du skal få kjennskap til interne dokumenter som ikke en gang står i journalen? Og vet du hvor mye NRK tjener på at folk betaler lisensen sin for sent? Få har skjønt hvilke muligheter som ligger i offentlighetslovens bestemmelse om tilgang til opplysninger fra databaser. Journalist i Varingen og medlem av Offentlighetsutvalget Vegard Venli er et unntak. Lær hvordan han gang på gang bruker offentlighetslovens § 9 til å finne saker av stor samfunnsmessig betydning.

Slik får du mer innsyn

På papiret ga den nye offentlighetslova økt innsyn i byråkratiets dokumenter. Likevel er det saksbehandlere som stritter imot. Jurist i Norsk presseforbund Kristine Holm viser deg hvordan du kan bruke ferske uttalelser fra Sivilombudsmannen og fylkesmennene som nøkkel til å få åpnet dørene.

Offentleglova 2010 – Status Quo?

?Et åpnere Norge» var regjeringens løfte med den nye offentleglova. Men, hvor mange klager har egentlig kommunene, fylkesmennene og departementene mottatt siden den gang? Dét er det trolig bare én mann som vet. For første gang etter den nye offentleglova trådte i kraft kommer Per Anders Johansen fra Aftenposten til Åpenhetstinget for å røpe Rikets tilstand. Dessuten kommer underdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Eldbjørg Kluften for å fortelle hvorfor det lønner seg å klage.
Seminaret koster som vanlig 500 kr inkl. lunsj. Påmelding kan gjøres på denne siden fra neste uke. Spørsmål rettes til Kristine Holm, 48 11 02 68.